Zdravlje

Ljubav

Ovi čajevi jačaju organizam, čuvaju srce i tope masne naslage!

Ovi čajevi jačaju organizam, čuvaju srce i tope masne naslage! Oni su prava riznica zdravlja, a najjači među njima je zeleni čaj koji je bogat antioksidansima i polifenolom. Kod nas se svaka biljka stavljena u vruću vodu smatra čajem, a pravi je samo onaj koji dolazi od biljke cammelie sinensis.

Ovi čajevi jačaju organizam, čuvaju srce i tope masne naslage! Svet Plus



Najpoznatiji je zeleni, koji kao podvrstu ima beli i žuti. Ovaj moćni trio smatra se najkvalitetnijim čajevima na svijetu. Čajevi skrivaju pravu riznicu zdravlja u samo jednoj šoljici moćnog napitka. Oni čiste telo, drže nas budnima, štite srce i mozak, te uništavaju ono loše. Najjači među čajevima su zeleni i trebali bi ga svakodnevno piti za najbolji rezultat.

“Zeleni (beli i žuti) su najlekovitiji čajevi jer imaju najviše polifenola i antioksidansa u sebi. Jako je dobar za čišćenje organizma, mršavljenje i koncentraciju”- priča stručnjak Tanja Španiček. Slaže se i nutricionista Sandra Marić Bulat, pa ističe prednosti zelenog čaja:

“Dokazano povećava psihofizičku energiju, za što su najviše odgovorni polifenoli, a to znači da ima energetsku funkciju nezavisno od količine kofeina” - kaže nutricionista i dodaje da, osim što daje energiju, čisti telo od toksina i sprečava neugodan miris znoja.

Zeleni čaj nije jedini! Među saveznicima organizma je i crni čaj, iako je često nepravedno zapostavljen zbog intenzivnog ukusa i mirisa. Istraživanja pokazuju da redovno ispijanje ove čaja sprečava razvoj koronarnih bolesti, zbog obilja flavonoida i antioksidansa povećava rastezljivost krvnih sudova.

U šoljici od 200 ml crnog čaja ima oko 40 mg kofeina. U upoređenju s kafom ima ga manje, ali se otpušta sporije pa mu je učinak duži. Upravo taj alkaloid stimulativno deluje na organiziran sport, širi krvne sudove, poboljšava rad srca, povećava kapacitet pluća. Sportisti bi trebali koristiti cikličke, ali pažljivo i planirano jer deluju kao jak diuretik.

“Poželjno bi bilo piti oko litre pre treninga jer bi se tako više sagorele masti, dok bi glikogen, glukoza i aminokiseline ostale pošteđene”- otkriva Marić Bulat. Tanja Španiček preporučuje svima koji žele bolje da se koncentrišu ili poboljšaju pamćenje:

“Jako je dobar za rastezljivost krvnih sudova, koncentraciju i budnost. Na polako podiže jer se postupno razvija u organizmu tako da je stvarno dobar za učenje i bilo kakvu koncentraciju. U abecedi moćnih čajeva ne treba izostaviti ni oolong čajeve.To su polufermentirani čajevi, na granici između crnog i zelenog. Jako su lekoviti, dobri za pamćenje, čišćenje organizma, skidaju potkožno masno tkivo, odlični su kod visokog pritiska i daju jako dobre rezultate."

Nutricionista Marić Bulat kaže:

“Oolong čaj se naziva i aromatičnim ubicom masnoća. Dobar je za sportiste jer poboljšava toplinsko masnoće za 12 posto. tkiva jer podstiče mršavljenje i olakšava psihofizički stres na organizam “

Čaj treba čuvati zatvoren u posudi, daleko od drugih jakih mirisa i hrane. Jednu kašičicu čaja prelijte svežom, proključalom vodom i ostavite da deluje tri minuta. Voćni čajevi trebaju da odstoje duže u proključaloj vodi. Cedi se nakon desetak minuta može piti i potpuno hladan.

Kvaliet čaja zavisi od kvaliteta vode!

Najbolja bi bila izvorska voda, ali kako živimo u modernom vremenu, ne možemo to priuštiti. Kod zelenih, belih i žutih čajeva voda je jako bitna. Ne smemo ih preliti ključalom vodom baš zbog antioksidansa i polifenola koje bi visoke temperature uništile. Idealna temperatura vode kod zelenih čajeva je 60 ili 70 Celzijusa.

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>