Zdravlje

Ljubav

Tahini pasta od susama recept za zdravlje!

Tahini pasta od susama je veoma popularni namaz koji vodi poreklo sa Bliskog Istoka, gde se najčešće može pronaći u brojnim jelima. Ovaj dodatak je poseban jer namirnicama koje se sa njim pripremaju daje ukusnu notu i bogatiju teksturu. Ukoliko ste ljubitelj mediteranske kuhinje, on će vas sigurno oduševiti kada ga budete probali! Recept za zdravlje!

Tahini pasta od susama recept za zdravlje! Screenshoot/Youtube



Ne samo što budi čulo ukusa u vašim ustima, već je i veoma zdrav. Susamov namaz može se pronaći u svim prodavnicama zdrave hrane, a sadrži prirodne makronutrijente, vitamine, aminokiseline i minerale. Zahvaljujući njemu, veoma lako možete rešiti probleme sa probavom, a uspešno eliminiše nadutost creva. Ali, to je samo mali deo onoga što se tiče korisnosti ovog izvanrednog namaza. Ona je izvor brojnih korisnih materija koje su neophodne vašem organizmu za pravilno funkcionisanje. Pre svega, tahini pasta kalorije sadrži u umerenim količinama, tačnije jedna puna kašika ima 89 kcal.

Ako uzmemo u obzir da susamovo seme inače obiluje proteinima i zdravim ugljenim hidratima, onda vas ne treba zabrinjavati njegova energetska vrednost. Imajte u vidu kako su ovo esencijalne materije koje se lako razgrađuju i transportuju ka vašim mišićima koji ih sagorevaju pri svakodnevnim aktivnostima. Ono po čemu je sezamova pasta tahini poznata jeste što obiluje kalcijumom. Ako je budete koristili kao namaz za hleb svakog dana, unosićete i do 30 procenata dnevnih poreba vašeg organizma za ovim mineralom. Time ćete ojačati vaše kosti, mišiće i zube, a ujedno ćete i alergijama stati na put.

Pored toga, tahini pasta je namirnica bogata kalijumom, magnezijumom, gvožđem i fosforom. Ovaj podatak je impresivan, naročito imajući u vidu to što kombinacija ovih minerala čuva zdravlje srca, pospešuje vid i sprečava pojavu visokog krvnog pritiska. Ni vitamina ne manjka u ovom ukusnom namazu, a najzastupljeniji su naravno vitamini B1, B2, B3 i B5. Oni su prisutni zahvaljujući masnim kiselinama kojih ima u susamu, a pomoćiće i bržem rastu kose. Ono po čemu je jedinstvena tahini pasta jesu dve supstance: sesamin i sesamolin. One pripadaju grupi posebnih korisnih vlakana koje imaju ulogu smanjenja nivoa holesterola u krvi i povećavaju apsorpciju vitamina E iz drugih namirnica. Ukoliko imate problema sa jetrom, obavezno konzumirate susamovu pastu, jer štiti ovaj organ, pospešuje regeneraciju ćelija i sprečava oksidativna oštećenja.

Pored svega što smo naveli, treba napomenuti kako se u ovom namazu nalaze i značajne količine bakra i mangana, molibdena i selena. Uzimajući sve u obzir, možemo sa sigurnošću zaključiti kako se radi o izuzetno korisnoj namirnici. Popularnost koju je stekla pasta tahini širom sveta ogleda se i u zdravstvenim prednostima i pogodnostima koje nudi, a među njima su sledeće:

Sprečava i smanjuje simptome reumatoidnog artritisa 

Upravo zahvaljujući bakru kojeg smo malopre spomenuli, pomoćiće pri smanjenju otoka i eliminisaće bol. Tahini pasta protiv artritisa deluje tako što uklanja upale, a antioksidanti će eliminisati sve štetne materije koje mogu izazvati ovu bolest. Osim toga, svojstvena je po tome što sadrži enzime koji pomažu povezivanje kolagena i elastina, a su značajni za očuvanje strukture, snage i elastičnosti krvnih sudova, kostiju i zglobova. 

Čuva zdravlje srca i kardiovaskularnog sistema 

Od kako se počela koristiti, pasta tahini se pokazala delotvornom i kada je očuvanje vitalnosti mišićnog tkiva u pitanju. Posebno su nedavne kliničke studije potvrdile kako namaz od susama sprečava povišeni krvni pritisak, zahvaljujući čime se eliminiše mogućnost za nastanak srčanog udara, šloga i dijabetesa. 


Prva pomoć u menopauzi 

Nesanica, prekomerno znojenje i nagle promene raspoloženja česti su simptomi menopauze. Na Bliskom Istoku se upravo koristio namaz od susama kako bi se ublažile ove pojave, zbog čega su ga sve žene zadovoljno koristile. Probajte i vi ukoliko imate iste probleme i vratiće vam se sasvim normalan san. Pri tome, eliminisaćete i nagle udare toplote, tkz. valunge, i nećete više biti neraspoloženi. 

Pomaže kod problema sa varenjem 

Kao što smo rekli, namaz od susama, pomaže kod probavnih tegoba. Naročito ako patite od nadutosti stomaka, zatvora, dijareje, tada je ova namirnica sve što vam treba. Zahvaljujući činjenici da se sama lako vari, i što sadrži dijetetska vlakna, tahini pasta će podstaknuti proces probave, stimulisati redovno pražnjenje creva i eliminisati zatvor.
 

Prirodan lek za potenciju

 Arapi su koristili ovaj namaz od susama kako sredstvo pomoću kojeg se postiže puna erekcija. Ne samo što je dobra za mušku potenciju, tahini pasta je odlična i za žene. Naime, ona stimuliše rad polnih žlezda i podstiče lučenje polnih hormona.


Pozitivno utiče na regeneraciju zglobova i kostiju 

Ukoliko ste pretrpeli povredu tetiva, uganuli nogu ili imali frakturu kostiju, svakodnevna konzumacija ove namirnice biće vam veoma značajna. Ona sadrži omega 3 i omega 6 esencijalne masne kiseline koje su neophodne vašem organizmu, a najviše tkivima. Stoga će pomoći regeneraciju kostiju, zglobova, ali i kože ukoliko ste pretrpeli neku povredu.


Sprečava razvoj malignih bolesti 

Živimo u dobu kada se hranimo mahom nezdravo i unosimo namirnice koje su pune štetnih materija, time se menja i pH vrednost našeg organizma. Upravo to je glavni preduslov za nastanak malignih oboljenja. Kako tahini pasta od susama ima visoku pH vrednost, ona alkalizuje naš organizam. Tačnije, ona uspešno neutrališe sve štetne materije, pri čemu sprečava nastanak kancera i drugih teških bolesti. 


Pruža pomoć za vreme PMS-a

Poznato je kako grčevi u donjem delu stomaka mogu biti neugodni i svaka žena za vreme ovog perioda ih iskusi. Da biste ih ublažili, namaz od susama će vam pomoći u tome. Jedite ga svako jutro, a na taj način ćete vašim mišićima dati kalcijum koji će pružiti preko potrebno olakšanje ovih simptoma. 


Preporučljiv za trudnice i dojilje 

Buduće i novopečene majke, slobodno već sad nabavite ovaj ukusni proizvod! On je veoma preporučljiv jer sadrži čak 7 puta više kalcijuma nego kravlje mleko. Ovo je vrlo važna činjenica, jer će tahini pasta biti podjednako korisna bebi, ali i vama. Konzumacijom ukusnog namaza sprečitićete ubrzano propadanje zuba i slabljenje kostiju, odnosno izbeći ćete manjak kalcijuma.
 

Spas za slab imunitet 

Na kraju, ali ne najmanje važno, ćemo reći i koliko je dobra tahini pasta za imunitet. Naime, pošto je susam bogat vitaminima i mineralima, veoma je korisno jesti ga kao prženog ili u vidu ovog ukusnog namaza. Na taj način ćete vašem telu dati preko potrebnu količinu korisnih materija, čime ćete ojačati odbrambeni sistem organizma, a samim tim biti zaštićeni od prehlada, upala i gripa. 

Kako se pravi tahini pasta – recept 

Ukoliko želite probati kakvog je ukusa tahini pasta recept je veoma jednostavan i njena priprema je laka. Nju možete napraviti sa oljuštenim ili neoljuštenim zrnom susama, a preporučljivo je praviti upravo od ove druge vrste. Činjenica je da ovakvo napravljen domaći susamov namaz ima daleko veću i kvalitetniju nutritivnu vrednost i ne može se porediti sa skupim kupovnim proizvodima. Sastojci koji su vam potrebni su: 

200 grama susama
3 kašike maslinovog ulja
prstohvat morske soli
malo limunovog soka (ukoliko želite)


 Priprema paste nije komplikovana: 

Pre svega, zrno susama lagano propržite u tiganju oko deset minuta. Nikako ne dozvolite da izgori jer će vam pasta u tom slučaju biti gorka. Nakon toga ga prespite u blender, dodajući mu maslinovo ulje. Meljite ga polako, sve dok ne postignete kompaktnu masu, odnosno željenu gustinu i teksturu. Značajno ćete mu obogatilti ukus, kada ubacite malo morske soli i limunovog soka. Nakon toga, prespite dobijeni namaz u plastičnu činiju, poklopite i čuvajte na hladnom i tamnom mestu.

Borba sa masnim naslagama: Hrana koja sagoreva masti!

Viber

Autor: O.J
Izvor: dijetamesecevemene.com

Povezane vesti:


>