Ostalo

Sme�no

Zdrav slatkiš star 6.000 godina!

Slatkiše za kojima danas najčešće posegnemo prepuni su loših stvari, belog šećera i veštačkih aroma. Oni se mnogo razlikuju od slatkiša koji su se nekada jeli. Ovo je zdrav slatkiš od samo dva sastojka, a recept je star čak 6.000 godina.

Zdrav slatkiš star 6.000 godina! Screenshoot/Youtube



U Staroj Grčkoj i na Bliskom istoku se, pre oko 6.000 godina jela specijalna poslastica napravljena od samo dva sastojka, meda i susama. To je pasteli ili intrion.

Ova poslastica je ukusna, a pored toga i zdrava i lekovita.  U starim zapisima spominje se kao namirnica koju su ratnici uzimali kako bi im dao snagu pre odlaska u borbu. Sadrži antioksidanse, prepun je vitamina i minerala, daje energiju, kontroliše masnoću u krvi, umanjuje osećaj depresije-popravlja raspoloženje-smanjuje nivo stresa...

Potrebno je:

300 grama paste od čistog mlevenog susama (tahini)
300 grama meda.


Dobro promešajte i napravite kuglice ili pločice. Stavite ih u frižider da se stegnu i slatkiš je gotov. Da ne biste kupovali Tahini pastu, napravite je sami jer je veoma jednostavno. 

Tahini:

Susam blago propržiti na tiganju i nikako ne dozvolite da počne da zagoreva jer će vam pasta u tom slučaju biti gorka. Kada se susam prohladi ubacite ga u blender zajedno sa maslinovim uljem (ako nemate susamovo) i dobro izblendajte dok ne dobijete pastu. 

Što se tiče ulja, idu dve kašičice na pola, do jedne šoljice semenki što možete i sami oceniti u toku blendanja. Bolje dodajte ukoliko je potrebno, nego da odmah sipate čitavu količinu ulja. Ako Tahini pravite recimo za doručak, a ne za ovu poslasticu, možete dodati malo soli. Odličan je uz krekere i tost.

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>