Zdravlje

Ljubav

Orah super namirnica koja produžava život!

Od starih vremena orasi su na našim prostorima bili glavna poslastica. Uz obilje običaja koji su se s vremenom menjali i prilagođavali, orasi su ostali prisutni na trpezi do današnjih dana, a njihovu korist za naše zdravlje dokazala je savremena nauka. Orah super namirnica koja produžava život!

Orah super namirnica koja produžava život! Screenshoot/Youtube



Od sveg koštunjavog voća orah se izdvaja kao supernamirnica koja može da produži život. I to baš ovi naši, obični orasi. Jovana Srejić Ferluga, strukovni nutricionista-dijetetičar kaže:

" Izuzetno su bogati antioksidansima, koji sprečavaju oksidativna oštećenja, tj. neželjene promene na masnoćama, zbog kojih masnoće postaju vrlo štetne. Zatim odlični su izvori omega-3 masnoća, važnih za dobro zdravlje srca i krvnih sudova."

Omega-3 masnoće, dodaje Jovana, popravljaju zdravlje očiju, smanjuju masnoću oko jetre, poboljšavaju kvalitet sna i kože, ublažavaju napade astme, pomažu u borbi protiv depresije, anksioznosti, pa čak i kod metaboličkog sindroma.

Plod oraha sadrži i visok nivo ulja (55–65%), kao i visokokvalitetnih proteina (15%), ugljenih hidrata, a takođe, bogat je i kalijumom, magnezijumom, fosforom, gvožđem i vitaminima B i C.

Sastojci iz oraha smanjuju i nivo triglicerida, nezdravih masnoća, te ukupnog holesterola, pa je to još jedan zaštitni mehanizam za naše krvne sudove.

Kombinacija sastojaka u orasima, magnezijum, omega-3 i aminokiselina arginin, odlična je pomoć u borbi protiv zapaljenskih procesa. Orasi su omiljena hrana čak i dobrim probiotskim bakterijama u našim crevima.

Od oraha se nećete ugojiti, jer su njihove masti mononezasićene, to jest one koje ne zapušavaju krvne sudove. Naprotiv, pomažu kod mršavljenja jer kad njih grickate, duže ste siti.

!Ako ih svaki dan jedete pomalo, aktiviraćete centre u mozgu koji pomažu da kontrolišete glad i žudnju za određenom hranom i tako vam olakšavaju da ostanete na zdravom režimu ishrane i izgubite prekomerne kilograme."

Dakle, ako svakog dana jedete šaku oraha, što je oko 30 grama, učinićete mnogo za svoje zdravlje.

Ispostavilo se da je muskatni orah odličan saveznik u mršavljenju, tačnije tajni sastojak efikasnih domaćih smesa za otapanje masnih naslaga. Provereno pospešuje varenje, reguliše apetit i jača imunitet, pa će uz uravnoteženu ishranu pomoći i u topljenju masnih naslaga.

Potrebno je:

- limun
- muskatni orah 
- cimet 
- kajenska paprika


Priprema:

U limunadu dodajte mrvicu muskatnog oraščića, malo cimeta i kajenske paprike, dobro promešajte i uživajte u čaši ovog prirodnog sagorevača masti.

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/Blic Žena

Povezane vesti:


>