Zdravlje

Ljubav

Slatkiši!!! Kako da smanjte želju za njima?!

Svima je dobro poznat ovaj scenario: četiri je sata popodne, završili ste ručak, ali ste i dalje pomalo gladni i jede vam se nešto slatko. Eh ti slatkiši... Kako da smanjte želju za njima?!

Slatkiši!!! Kako da smanjte želju za njima?! Svet Plus




Dakle, posle ručka vam se jede nešto slatko, kafa ne pomaže, ali bi vam parče torte ili štangla čokolade baš prijala… Podležete pritisku, predajete se slatkom iskušenju, istovremeno osećajući grižu savesti jer ste time poništili rezultate mukotrpnog treninga… Čini vam se da ste zapali u začarani krug iz koga nema izlaza, ali verujte rešenje ipak postoji!

Nutricionista Tanja Cukerbrot, tvrdi da ukoliko dan započnete kvalitetnim doručkom, tokom dana nećete žudeti za šećerom. Ono što ona preporučuje svojim pacijentima jeste hranljiv i lagan obrok koji podrazumeva neko voće i organski jogurt. Nakon toga sledi ručak od čijeg sastava će u velikoj meri zavisiti vaša energija tokom popodnevnih časova. Tanja kaže:

„Ručak koji se sastoji od vlakana i proteina obezbediće vam puno energije, ali neće opteretiti vaš stomak i učiniti vas pospanim”

Za glavni obrok u toku dana Tanja predlaže ukusnu mešavinu zelene salate, brokolija i nekog proteina kao što su losos, piletina ili tofu sir. Ukoliko dodate i nekoliko kriški avokada, bićete duže siti jer njegove masti usporavaju varenje.

Druga mogućnost za ručak je supa od sočiva i zelena salata ili tortilja od integralnog brašna punjena grilovanim povrćem i proteinskom namirnicom po želji. Za razliku od ovih jela, obroci koji su siromašni vlaknima i proteinima, a bogati prostim šećerima koji se brzo vare, dovode do ponovnog osećaja gladi i želje za šećerom vrlo brzo nakon obroka.

Tanja dodaje da je obavezno piti dosta vode između obroka, jer dehidrataciju često pogrešno tumačimo kao glad, pa umesto čaše vode posežemo za nekom grickalicom. Žvakaće gume su drugi veliki neprijatelj dobre linije jer podstiču stvaranje insulina, a time i želju za hranom, prvenstveno slatkišima.

Ukoliko uprkos svemu ne možete da suzbijete glad i želju za slatkim, onda pravite pametne izbore kao što su kriške jabuke premazane puterom od badema ili integralni krekeri u kombinaciji sa humusom koji je bogat vlaknima. Neka zdrava ishrana bude vaša najvažnija odluka u 2019!
  

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/Vogue

Povezane vesti:


>