Zdravlje

Ljubav

Nutricionista savetuje: Pomozite organizmu da se oporavi nakon praznika!

Posle dosta masne i kalorične hrane tokom prethodnih praznika, organizmu je potrebna pomoć da se oporavi. Ukoliko se osećate tromo, pospano, patite od gorušice, nadimanja i glavobolje, to je posledica preteranog uživanja u pečenju, ruskoj salati, tortama i kolačima. Nutricionista savetuje: Pomozite organizmu da se oporavi nakon praznika!

Nutricionista savetuje: Pomozite organizmu da se oporavi nakon praznika! Svet Plus



Nutricionisti savetuju da se što pre vratite na zdravu ishranu i da u svakodnevni život obavezno uključite fizičku aktivnost.

- Potrebno je piti oko dva litra vode tokom dana da biste izbacili toksine iz organizma, jer preveliki unos soli tokom slavlja može da dovede do zadržavanja tečnosti u telu. Ako je unos alkoholnih pića bio neumeren tokom praznika, neophodno je ne unositi alkohol najmanje deset dana, ali i izbegavati zaslađena bezalkoholna pića. Konzumirajte sveže voćne sokove, sok od paradajza, biljne čajeve od breze, lipe, kamilice, đumbira, kore pomorandže, matičnjaka, zeleni čaj i negaziranu mineralnu vodu.

- Iako se dijeta čini kao dobra ideja, za oporavak organizma obavezna su tri lagana, količinski mala obroka sa voćnim međuobrocima, poput jabuka, pomorandži, grejpfruta, krušaka i kivija. Povećanu potrebu za šećerom suzbijte citrusnim voćem i ponekim bademom.

-Doručak posle praznika može biti voćna salata (ananas, grejpfrut) sa suvim šljivama, ovsena kaša sa bobičastim voćem ili dve kašike muslija sa nemasnim jogurtom. Opredelite se za ručak u čijoj osnovi se nalazi velika činija zelene salate, rukole i svežeg spanaća sa izrendanom šargarepom, uz dodatak semenki suncokreta, maslinovog ulja i jabukovim sirćetom.

- Hladnoća ne sme biti izgovor za izbegavanje šetnje, koju svakodnevno treba praktikovati u dužini od 20 minuta. Čak i oni koji nisu sportski tipovi mogu da izdvoje malo vremena za opuštanje i brzo hodanje, makar to bio odlazak u kupovinu.

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>