Zdravlje

Ljubav

Proso! Najzdravija i najjeftinija žitarica koje se retko setimo!

Proso je žitarica prisutna u ishrani još od kamenog doba, na svim kontinentima. U našoj kuhinji je posebno bio zastupljen, a za njega se vezuju različita verovanja: da tera zle duhove, vraća zdravlje, čak i da priziva partnera i bogatstvo. Najzdravija i najjeftinija žitarica koje se retko setimo!

Proso! Najzdravija i najjeftinija žitarica koje se retko setimo! Svet Plus



Ako imate problem sa nadimanjem, ne reagujete dobro na gluten, osećate se tromo kada jedete hleb i ostale žitarice, želite da popravite zdravlje, trenutak je da uvrstite ovu žitaricu u svoju ishranu. Proso jedina žitarica koja ne sadrži gluten, pa se stoga preporučuje osobama sa nadraženim želucem i nervoznim crevima.

Sadrži:

- vitamini A, E i B (ceo kompleks vitamina B);
- bogat aminokiselinama (argininom, triptofanom, lizinom, cistinom, histidinom, torozinom, rastvorljivom silicijumovom kiselinom);
- minerali: kalcijum, fosfor, gvožđe, natrijum, kalijum, magnezijum, sumpor, fluor, jod.


Spada u takozvane “bazne“ namirnice, a posebno se preporučuje osobama sa srčanim smetnjama. Pre nego što ga stavite na kuvanje, dobro ga operite kroz cediljku, a tokom kuvanja skidajte penu koja će se hvatati na površini. Možete i jednom promeniti vodu tokom kuvanja. 

Proso može biti odlična zamena za rižoto. Obarite ga dok ne ispari sva voda, a potom dodajte sastojke koje inače stavljate u rižoto. Odlična kombinacija je sa tunjevinom i nekim slanim dodatkom po želji.

Čorbe, supe, potaži: umesto dodatka brašna koji podrazumevaju neki recepti, jednostavno dodajte proso pred kraj kuvanja, dok ne omekša. 

Proso možete koristiti kao prilog glavnom jelu umesto pirea, pomfrita, kuvanog krompira, a isto tako možete napraviti i pljeskavice od njega tako što ćete ga dobro ocediiti, dodati tunjevinu iz konzerve, kačkavalj ili feta sir i peći u teflon tiganju uz malo ulja.

Viber

Autor: O.J
Izvor: Svetplus.com

Povezane vesti:


>