Ostalo

Smeno

Danas je Sveti Stefan Prvomučenik! Ispoštujte običaje! (VIDEO)

Danas je Sveti Stefan prvomučenik! Ispoštujte običaje! Sveti Stefan Prvomučenik često je slavljen kod srpskog naroda, a svoj nadimak je dobio jer je prvi koji je stradao za hrišćansku veru.

Danas je Sveti Stefan Prvomučenik! Ispoštujte običaje! (VIDEO) Screenshoot / YoutubePoreklom je Jevrejin i smatra se da je rođak apostola Pavla. Prozvan je arhiđakonom jer je prvi od sedmorice koga su rukopoložili sveti apostoli i postavili u službu oko pomaganja sirotinje u Jerusalimu. Za njega važi da je činio mnoga čuda.

Za hrišćansku veru stradao je tako što je kamenovan do smrti, a njegovo telo je tajno sahranio jevrejski knez Gamalil. Najbitniji posao koji se obavlja na današnji dan je iznošenje slame iz kuće. Ona se ne baca, već se stavlja u voćne rakije, pčelinjak ili privredne zgrade da bi bila rodna godina i da bi kuća imala napretka.

U Vojvodini slamu uklanjaju žene već po ponoći na Stevinjdan i to, po pravilu, ćuteći - da se ne čuje kako odlazi Božić. Najčešće se iznosi u vinograd i posipa ispod čokota, da bi grožđe bolje rodilo, a stavlja se i u gnezda da kokoške nose više jaja i legu više pilića. Metla kojom je slama u kući pometena ne upotrebljava se više, već se radi zdravlja čuva tokom cele godine.

 

Viber

Autor: O.J
Izvor: Svetplus.com

Povezane vesti:


>