Zdravlje

Ljubav

Lekovita biljka : Zdravi kao dren!

Budite zdravi kao dren! Lekovita biljka koja donosi zdravlje i dugovečnost! Prema legendi drvo drena spada u tri magična drveta kod Srba.

Lekovita biljka : Zdravi kao dren! Svet Plus



Drvo drena obično se sadilo na mestu gde se podizala kuća, a zbog narodne izreke ”Zdrav kao dren” veruje se da je ono donosilo porodici zdravlje i dugovečnost. Dren je u našem narodu poznat još i kao drenak, drenić, drenovina, drenj, bela sibovina, drenak, drnjulčić, a plod drena u narodu se naziva drenka, drenjina, drenjula.

Plodovi drena sastoje se od tanina, organskih kiselina, pektina, šećera, sluzi, a u kori ima i smole, pa ova biljka ima izuzetnu lekovitu vrednost. Uspešan je u lečenju grla, malokrvnosti, boginja, bolesti bubrega, dijareje, hemoroida, šećerne bolesti… U Rusiji su naučnici potvrdili njegovu lekovitost i ustanovili da plodovi, kora stabla i listovi imaju antimikrobiološko dejstvo. Pored toga, meso plodova i ulje iz semenki se može koristiti za zaceljivanje rana.

Proizvodi od drenjina kao što su sok, čaj ili džem, efikasni su u lečenju stomačnih tegoba i obljenja organa za varenje. Biljka se može konzumirati kako sveža, tako i zamrznuta ili obrađena. Njeno dejstvo je isto. Od ove biljke u našim krajevima se pravi čak i rakija.

Viber

Autor: O.J
Izvor: Svetplus.com

Povezane vesti:


>