Ostalo

Smeno

Sveta mučenica Julijana svim ženama ispuniće jednu želju! (VIDEO)

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave dan Svete mučenice Julijete i šest stotina trideset mučenika sa njom. Sveta mučenica Julijana svim ženama ispuniće jednu želju! Pomolite se!

Sveta mučenica Julijana svim ženama ispuniće jednu želju! (VIDEO) Screenshoot / YoutubeSveta mučenica Julijana je ranohrišćanska svetiteljka koja je živela u Nikomidiji krajem 3. veka. Iako je živela u domu neznabožaca rano je čula propoved nekog hrišćanina i poverovala u Hrista i Boga. Neki rimski senator Elevsije je bio njen verenik. Da bi ga odvratila od sebe, Julijana mu je rekla, da se neće udati za njega ako ne bude postao eparh toga grada. To mu je predložila misleći da nikada neće stići do te funkcije.

Elevsije se potrudio i postao eparh nikomidijski. Julijana mu je tada otkrila, da je ona hrišćanka i da ne može stupiti sa njim u brak, dok on ne primi njenu veru govoreći:

 "Šta nam vredi biti telesno ujedinjeni a duhom razdeljeni?"

Elevsije se tada iznervirao i optužio je njenom ocu. Otac ju je kritikovao i tukao, pa je onda predao eparhu na mučenje. U hrišćanskoj tradiciji se spominje da je Julijetu Isus Hristos iscelio u tamnici i ona je izašla pred eparha potpuno zdrava. Eparh ju je potom bacio u zažarenu peć, međutim vatra joj nije naudila.

Videvši to mnogi su poverovali u Isusa. U hrišćanstvo je prešlo pet stotina muškaraca i stotinu trideset žena. Sve njih je eparh osudio na smrt i naredio da ih poseku mačem. Na istu sudbinu osuđena je i Julijeta. Glava joj je odsečena 304. godine. U hrišćanskoj tradiciji se spominje da je Elevsija ubrzo stigla Božja kazna i da mu se na moru razbila lađa. Međutim, on se nije udavio nego isplivao na neko ostrvo, gde su ga psi rastrgli i pojeli.

Sveta mučenica Julijana smatra se zaštitnicom žena i devojaka, ali i svih koji nepravedno pate i stradaju. Narodno verovanje kaže da će se ženama danas ostvariti svaka želja koju zažele pominjući ime Svete Julijete i izgovarajući ovu molitvu:

"Tebe Ženiče moj ljubim i tražeći Te stradam, i raspinjem se i sahranjujem u krštenju Tvome. I stradam radi Tebe, da bih carstvovala s Tobom, i umirem za Tebe, da bih živela s Tobom. Primi me kao čistu žrtvu, s ljubavlju žrtvovanu za Tebe. Njenim molitvama, kao Milostiv, spasi duše naše."

 

Viber

Autor: O.J
Izvor: Svetplus.com

Povezane vesti:


>