Ostalo

Sme�no

Danas je sveti Ignjatije Bogonosac! Evo zašto decu treba povući za uši!

Veliki je ovo praznik, posle svih ovih velikih praznika, pred sami dolazak rođenja Hristovog, valja se pomoliti ovom velikom svetitelju koji u svom životu nosi predivnu priču! Danas je sveti Ignjatije Bogonosac! Evo zašto decu treba povući za uši!

Danas je sveti Ignjatije Bogonosac! Evo zašto decu treba povući za uši! Screenshoot / Youtube



Bogonoscem nazvan je ovaj sveti muž zato što je stalno u srcu i na jeziku nosio ime Boga živoga. A još, po predanju, nazvan je on Bogonoscem i zato što je bio uzet rukama Boga vaploćenog Isusa Hrista. U one dane kada Gospod učaše učenike svoje smernosti, uze jedno dete i stavivši ga među njih, reče im: „Koji se, dakle, ponizi kao dijete ovo, onaj je najveći u Carstvu nebeskom“ (Mt 18, 4). To dete bio je Ignjatije. Docnije Ignjatije beše učenikom u svetog Jovana Bogoslova, zajedno s Polikarpom, episkopom smirnskim.

Kao episkop u Antiohiji on upravljaše crkvom Božjom kao pastir dobri, i prvi uvede antifonski način pojanja u crkvi, tj. pojanja za dve pevnice tako da kad pojanje na jednoj strani prestane na drugoj počinje. Takav način pojanja otkri se svetom Ignjatiju među angelima na nebesima.

Kada car Trajan prolažaše kroz Antiohiju idući u rat protiv Persijanaca, doznade za Ignjatija, prizva ga k sebi i poče savetovati, da se prinese idolima, pa će mu on dati zvanje senatora. On to odbi!

Prema predanju, na današnji dan se ne rade teški poslovi, naročito ženski, kao što je predenje, tkanje, šivenje. Ponegde se mesi kolač i dele deci, ali ih prvo povuku za uvo da što više porastu u novoj godini. Domaćice danas na poseban način hrane živinu: u krug, načinjen od položenog konopca, baca se specijalno spremljeno žito.

Viber

Autor: O.J
Izvor: Svetplus.com

Povezane vesti:


>