Ostalo

Sme�no

Danas je začeće Svete Ane! Žene ne treba ništa da rade sem jedne stvari!

Danas je začeće Svete Ane! Žene ne treba ništa da rade sem jedne stvari! Molite se svetoj Ani za zaštitu dece i začeća ukoliko još uvek nemaju poroda!

Danas je začeće Svete Ane! Žene ne treba ništa da rade sem jedne stvari! Screenshoot / Youtube



Pravoslavna crkva i njeni vernici 22. decembra proslavljaju praznik, posvećen začeću Svete Ane. Pravedni Joakim i Ana nisu imali dece punih 50 godina svoga bračnog života. Pod starost im se javio arhangel Gavril, svakom od njih posebno, i reče im, da su molitve njihove uslišane od Boga i da će roditi ćerku Mariju.

Prema legendi, Ana je Bogorodicu donela na svet u svojim sedamdesetim godinama. Tada Ana sveta zače od muža svoga, i posle devet meseci rodi ćerku, blagoslovenu od Boga i od svih kolena ljudskih, Presvetu Devu Mariju Bogorodicu. Po hrišćanskom verovanju, rođenje Bogorodice, Deve Marije, nije bilo uobičajeno. Ona je unapred prorečena, najpre od Boga: jer će “seme ženino satrti glavu zmije” (1 Moj 3,15), a onda i od starozavetnih proroka, u mnogim proroštvima. Bogorodica je rođena u Nazaretu, u Galileji (Lk 1,26-27), a njeno ime Marija, koje je nekad nosila i Aronova sestra (2 Moj 15,20), bilo je sasvim uobičajeno i brojno u vreme rođenja Gospoda Isusa Hrista. A evo šta danas ne trebe nikako da radite danas!

Na ovaj dan, žene ne treba da rade nikakve poslove, već samo da se mole Svetoj Ani za zaštitu dece ili začeće, ukoliko još uvek nemaju poroda. U nekim selima zadržao se paganski običaj, gde majke sa ženskom decom idu oko kuće i bacaju pepeo ili proso da bi sačuvale kuću od zlih čini.Bolesne žene odlaze u manastire na molitve, a nerotkinje odlaze na konak, pa ostaju po tri dana. U stara su vremena muškarci, čije bi žene posle dužeg vremena zatrudnele, odlazili u ponoć na vilina ili druga urokljiva mesta i pobadali krstiće napravljene od tisovog drveta.

 

Viber

Autor: O.J
Izvor: Svetplus.com

Povezane vesti:


>