Ostalo

Smeno

Sveti Nikola i običaji na koje smo u potpunosti zaboravili!

Sveti Nikola i običaji na koje smo u potpunosti zaboravili ili ih jednostavno više ne poštujemo. Ovo je slava sa najdužom tradicijom u našem narodu i obzirom na to, razvili su se naročiti običaji koji prate ovaj praznik.

Sveti Nikola i običaji na koje smo u potpunosti zaboravili! Screenshoot / YoutubeSveti Nikola je poznat i kao zaštitnik dece, od davnina je postojao običaj da se na dan kada se ovaj svetac slavi, daruju deca orasima, jabukama i slatkišima. Tokom noći, dok deca spavaju, Sveti Nikola bi im ostavio darove u cipele ili pokraj prozora. Deca bi naročito za taj dan, očistila svoje cipele i stavila ih blizu kreveta kako bi se ujutru prvo njima obradovala. 

Božićno žito, simbol plodne nadolazeće godine, novog života i dobrih useva sadi se na ovaj praznik da bi do Božića stiglo dovoljno da naraste.

Na ovaj praznik, gde god da se nađu, lađari spuštaju sidra. Zaustavljaju lađe dok se mornari pomole svetitelju i onda nastavljaju put. Pripremaju topove za paljbu odajući počast svome zaštitniku. Na ovaj način slavu je obeležavao i knez Miloš Obrenović.

Na jugu Srbije tradicionalno se na ovaj dan prave šareni kolači u obliku ptice. Zajedno sa pogačom i vinom odnose se u crkvu na osveštenje molitvom i vinom. Nakon toga, služe se gostima, a pre svih deci.

Slava Svetog Nikole pada u vreme velikog božćnog posta. Tradicija je da se za Nikoljdan pripremaju posna jela. 

U Vizantiji je na Svetog Nikolu bio običaj da se na taj dan amnestiraju zatvorenici. U narodu postoji verovanje da će onome ko danas oprosti dug sledeća godina biti bogata i plodna. Postoji i verovanje da danas ne treba nikoga podsećati na dug, niti mu dodatno otežavati položaj zbog toga što je dužnik.

Viber

Autor: O.J
Izvor: Svetplus.com/Opanak


>