Zdravlje

Ljubav

Počeo je post! Šta su mane, a šta prednosti?!

Počeo je post! Zagovornici posta tvrde da se u to vreme odmaraju jetra, pankreas i želudac jer ih ne opterećuje teška hrana poput masti, nezdravih mesnih prerađevina i namirnica sa mnogo aditiva. Šta su mane, a šta prednosti?!

Počeo je post! Šta su mane, a šta prednosti?! Svet Plus



Važno je pridržavati se određenih pravila kada je post u pitanju. U toku posta ne jedemo namirnice životinjskog porekla, ali je vrlo važno šta jedemo. Idealno je da se tokom posta ishrana bazira na voću, povrću i žitaricama - celo zrno ili integralni proizvodi, biljnim uljima, soji i njenim proizvodima. U tom slučaju praktično ne unosimo holesterol, značajno smanjujemo količinu masnoća, posebno zasićenih masti, a povećavamo količinu vitamina, minerala, vlakana. Sve ove promene u ishrani izuzetno su zdrave za organizam.

Kada su kilogrami u pitanju, formula je jasna! Važno je da potrošite više kalorija nego što ih unesete ako želite da smanjite telesnu težinu. Ukoliko birate zdrave namirnice, utoliko ćete pre uspeti da smanjite dnevni kalorijski unos i već posle nekoliko dana osetiti pozitivne efekte kao što su pravilno varenje, jači imunitet... Post se ne preporučuje osobama sa niskim nivoom gvožđa, maloj deci, ljudima oslabljenog imuniteta, onima koji se oporavljaju od povreda...



Hrana biljnog porekla ne sadrži vitamin B12, tako da je kod dugotrajnog posta potrebno uzeti suplemente i na taj način napraviti ravnotežu. Drugi sastojak o čijem adekvatnom unosu treba voditi računa tokom posta jeste gvožđe. Stopa apsorpcije gvožđa iz cerealija - pahuljice od žitarica, ražani ili graham hleb, povrća - blitva, spanać, kopriva, zelje, soja, semenki - indijski orah, pistaći, suncokret, badem, mahunarki - pasulj, grašak, sočivo, kreće se u rasponu od jedan do 20 posto. Sa druge strane, apsorpcija gvožđa iz životinjskih namirnica mnogo je veća, 20-30 posto. Ipak, ako zajedno sa biljnim namirnicama uzimate vitamin C i jedete hranu bogatu kalcijumom, poboljšaćete apsorpciju gvožđa i iz neživotinjskih izvora.

Viber

Autor: O.J
Izvor: Svetplus.com/Lepa i srećna

Povezane vesti:


>