Zdravlje

Ljubav & Sex

Zašto vas bole grudi, glava i stomak?!

Zašto vas tokom onih dana bole grudi, glava i stomak?! Neke od ovih "nuspojava" imaju smisla, a neke baš i ne. Pre nego što će dobiti menstruaciju, mnoge žene su umorne, neke letargične i, između ostalog, vrlo emotivno osetljive.

Zašto vas bole grudi, glava i stomak?! Svet PlusPonekad se desi i da zaboravite da se bliži taj datum u mesecu, ali bol u grudima vas podseti na to. Ovi simptomi su normalni i obično prođu za nekoliko dana. Razlog zašto se uopšte javlja ovaj bol u grudima je promena nivoa hormona, do koje dolazi tokom menstrualnog ciklusa. Dr. Džudit Redrop kaže:

"Nivo estrogena je na vrhuncu otprilike na sredini ciklusa, a progesteron je na vrhuncu nedelju dana nakon toga. Kako se ispostavlja, oba hormona su na prilično visokom nivou u drugoj polovini ciklusa. To je praktično žurka hormona u vašim grudima. Osim toga, grudi su naročito pogođene ovom promenom zbog toga što imaju receptore za estrogen i progesteron. "

Ne umišljate, zaista ste više letargični i umorni tokom tih dana. I ustajanje ujutru je ponekad stvarno teško. Dr Moli Oši kaže:

"Otprilike deset dana pred menstruaciju, telo se priprema u nadi da će jaje biti oplođeno i smestiti se u matericu, odnosno da ćete začeti bebu. Kada opna materice nije 'prekinuta' smeštanjem oplođenog jajeta, hormoni koji je okružuju više nisu potrebni i tada naglo padaju. Kad se to desi, telo izlazi iz faze visoke pripravnosti, uzrokujući usput i druge promene koje vas iscrpljuju. Dok nivo hormona opet ne poraste, bićete umorni."

I vama se verovatno, kao i većini žena, dešavalo da tokom onih dana u mesecu plačete a ne znate ni zašto, sigurno se pitate zašto ste tada tako osetljivi. Baš kao i simptomi povezani sa menstruacijom, i naše emocije su povezane sa hormonskim promenama. Povećanje i snižavanje estrogena je razlog za promene raspoloženja, a postoje neka saznanja da hormoni mogu čak i da utiču na hemikalije u mozgu, poput serotonina, koji kada je nizak, može da uzrokuje depresiju i anksioznost. 

Glava ponekad boli tokom ili pre menstruacije. Stručnjaci ih nazivaju hormonskim glavoboljama jer su, jasno, hormoni krivi za to. Te glavobolje mogu da budu blage ili vrlo bolne migrene. Dr. En Mekgregor objašnjava:

"Migrena se najčešće javlja dva dana pred menstruaciju ili prva tri dana menstruacije. To je zbog prirodnog pada nivoa estrogena. Glavobolja je tada obično jača nego glavobolja drugim danima, i veće su šanse da se sutradan ponovo javi."

Viber

Autor: O.J
Izvor: Svetplus.com

Povezane vesti:


>