Zdravlje

Ljubav & Sex

Voda nas može otrovati ako je previše pijemo!

Bez vode nema života, ali ukoliko je konzumiramo u prevelikim količinama možemo se otrovati. Do trovanja vodom dolazi usled konzumiranja količine koju naš organizam ne može da podnese. Tada se ruši nivo natrijuma u krvi, zbog čega se teže reguliše krvni pritisak. 

Voda nas može otrovati ako je previše pijemo! Foto: PixabayStručnjaci navode da preterana konzumacija utiče negativno na zdravlje, ali može dovesti i do smrti. 

Prosečan odrastao čovek bi trebao da pije tri do četiri litra vode dnevno, međutim bubrezi mogu da obrade samo litar po satu. Ukoliko popijete više, višak vode nema gde da se pohranjuje u ćelije a pritisak raste. Višak vode može otići u mišiće, ali i u mozak, a tu može napraviti ozbiljne probleme. Simptomi trovanja vodom su: glavobolje, zbunjenost, mamurluk itd.

Bezbedna voda za piće je esencijalna za ljude i druge životne forme, mada ona ne pruža kalorije ili organske nutrijente. Dostup bezbednoj vodi za piće je poboljšan tokom zadnjih dekada u skoro svim delovima sveta, mada aproksimativno jedna milijarda ljudi još uvek nema prisutup bezbednoj pitkoj vodi i oko 2,5 milijarde nemaju adekvatnu sanitaciju.

 

Viber

Autor: M.D.
Izvor: Svetplus.com

Povezane vesti:


>