Ostalo

Sme�no

Slavski kolač! Naša tradicija!

Kad jesen zakuca na vrata, počinje sezona slava koja se nastavlja i u hladnim zimskim danima. Bogate trpeze, mrsni i posni specijaliteti, novi recepti za kolače i torte… neizbežne su teme u ovom periodu godine. Slavski kolač! Naša tradicija! 

Slavski kolač! Naša tradicija! Screenshoot / Youtube



Skloni smo preterivanjima svake vrste, posebno u jelu i piću ali smo i skloni da zaboravimo da su glavna obeležja slavske trpeze u stvari veoma jednostavna, a to su slavski kolač i žito. U vremenu kad brzo živimo, na raspolaganju su nam razne mogućnosti, pa se tako najčešće odlučujemo da slavski kolač kupimo.  Slavski kolač je važan deo slavske trpeze i treba znati šta je dobar slavski kolač.

Slavski kolač je tradicionalni srpski kolač odnosno vrsta hleba. Pravi se prilikom održavanja slave i uvek je okruglog oblika, kao pogača, i posebno se ukrašava figurama od testa. Obično na slavskom kolaču stoje slova ИС ХС НИ КА, skraćenica iz grčkog jezika, što je simbol vere. Ostali ukrasi simbolizuju želju za blagostanjem, napretkom i mirom u kući, pa se na kolač obično stavljaju ukrasi u obliku žita (klasja), bure vina, vekna hleba, cveće, golubica, knjiga (kao simbol uspeha u školi)… Iako se prave u čast sveca za kog se veruje da je zaštitnik porodice, svi slavski kolači su isti i ne razlikuju se od slave do slave.

Slavski kolač se pravi od kvasnog testa koje mora da se odmori barem pola sata. Zatim se testo prebacuje u modlu, a kad ponovo naraste, stavljaju se ukrasi i kolač se stavlja na pečenje. Ukrasi se prave od beskvasnog testa, a od umešnosti onoga ko ih pravi zavisi i lepota samog kolača.

Viber

Autor: O.J
Izvor: Svetplus.com

Povezane vesti:


>