Ostalo

Sme�no

Mitovi o brijanju, šišanju, porama i šminkanju!

Što se češće brijete i šišate dlake brže rastu? Od šminkanja se dobijaju akne? Parfem ima jači miris kada se trlja zglob o zglob? Mitovi o brijanju, šišanju, porama i šminkanju!

Mitovi o brijanju, šišanju, porama i šminkanju! Svet Plus



Od čestog brijanja dlake brže rastu?

Kaže se da dlake bujaju čim se češće brijemo. To je tačno. Proces brijanja stimuliše rast dlake. Mnogi smatraju i da ova metoda čini dlake gušćim. Međutim, nije dokazano da brijanje utiče na veličinu folikule.


Vruća voda otvara pore?

Vlada mišljenje da se „parenjem“ čisti koža. Vruća voda ne otvara pore. Ona pre svega širi krvne sudove i pogoršava stanje osetljive kože. U proširenim porama se najčešće nalazi keratinski čep koji se otapa keratolitičkim sredstvima, odnosno enzimskim i hemijskim pilinzima.


Od šišanja kosa brže raste?

Dermatolozi tvrde da ovo nije istina ali redovno šišanje je ključno za zdravlje kose. Neophodno je za pravilan rast kose, koji zavisi i od stanja kože glave, ishrane i genetike.


Šminkanje izaziva akne?

Šminka dizajnirana kao scenska i televizijska i ona koja sadrži mineralna ulja može da dovede do stvaranja komedona, keratinskih čepova, ispupčenja nalik bubuljicama, u izvodnom kanalu lojne žlezde i da izazove pojavu kozmetičkih akni. Najčešći uzročnik ovih akni je hormonski disbalans.


Trljajte zglobove kako bi miris bio jači?

Nanesete parfem, a onda trljate zglobove ruke ubeđeni da će parfem zamirisati jače i da će duže trajati. Stručnjaci kažu da je ovo potpuno pogrešan način nanošenja ovog kozmetičkog sredstva jer se ovim smanjuje intenzitet mirisa. Dovoljno je da nanesete parfem i da sačekate da se osuši na koži.


Viber

Autor: O.J
Izvor: Svetplus.com

Povezane vesti:


>