Ostalo

Smeno

Sutra su Sveti Vračevi! Oni čuvaju naše zdravlje! (VIDEO)

Srpska pravoslavna crkva i vernici sutra obeležavaju praznik posvećen svetiteljima Kozmi i Damjanu, koji je poznat kao Sveti Vračevi. Oni čuvaju naše zdravlje! Poštujte stare običaje.

Sutra su Sveti Vračevi! Oni čuvaju naše zdravlje! (VIDEO) Screenshoot / YoutubeSveti Kozma i Damjan bili su vračevi, odnosno lekari, besrebrenici i čudotvorci. Njih dvojica su bili braća, rođeni su u Aziji, a odgajani su u hrišćanskom duhu. Veruje su da su od Boga dobili dar da leče ljude, a  kako su ga dobili besplatno, oni nisu ni naplaćivali ljudima za lečenje, zbog čega se i kaže da su bili besrebrenici. Jedino što su tražili za uzvrat od svojih pacijenata je bilo da veruju u Isusa Hrista ili da bar ne izgovaraju njegovo ime uludo, čak i ako ne žele da prime hrišćansku veru. Zbog toga se oni smatraju zaštitnicima lekarske profesije i mnogobrojne zdravstvene ustanove će ih danas proslaviti.

Svetitelji se na ikonama i freskama predstavljaju u srednjovekovnoj odeždi, sa kovčežićima u kojima su nosili lekove.

Sutrašnji dan je po narodnom verovanju dobar za molitvu za ozdravljenje. Veruje se i da ne bi trebalo raditi teške fizičke poslove i da bez preke potrebe ne treba izlaziti iz kuće.

U kalendaru Srpske pravoslavne crkve Sveti Kozma i Damjan, odnosno Sveti Vračevi, nisu upisani crvenim slovom i nije obavezan post.

 

Viber

Autor: O.J
Izvor: Svetplus.com

Povezane vesti:


>