Region

Svet

Darko Lazić mora na odvikavanje ali roditelji nemaju dovoljno novca!

Pevač Darko Lazić mora na odvikavanje ali njegovi roditelji nemaju dovoljno novca da to plate. Ipak kolege i prijatelji su spremni da pomognu. Lečenje se sastoji od tri faze.

Darko Lazić mora na odvikavanje ali roditelji nemaju dovoljno novca! Screenshoot / YoutubeKada se bude završio bolnički proces oporavka od teških povreda i bude pušten na kućno lečenje, Darko Lazić krenuće na terapiju odvikavanja od kokaina! Njegovi roditelji svesni su problema koje on ima. 

Pošto je pre dve nedelje jedva preživeo tešku saobraćajnu nzgodu, kada je, kako se navodi, pod dejstvom alkohola i droge sleteo sa puta, Darkov otac i majka shvatili su da im je sin u problemu. Posebno ih je pogodilo kada su čuli da je on u bolnici od doktora tražio kokain, kao i da je jedan od dilera pokušao da dođe do pevačeve sobe na intenzivnoj nezi u KBC Zemun.

Izvor blizak pevaču kaže da su njegovi roditelji već razgovarali i sa stručnjacima i dodaje:

"Milana i Branku je dotuklo kada su čuli da je Darko tražio drogu i shvatili su da je u ozbiljnom problemu. Čim ga puste na kućno lečenje za nekih mesec dana, oni će, po savetu lekara, razgovarati s njim i nagovoriti ga da krene na lečenje i da batali kokain, ali i alkohol. To je veoma težak proces, mora da se uključi cela porodica, da zavisniku pruži maksimalnu podršku i bezuslovnu ljubav, ali i snagu, jer će on često upadati u krize. Čuli su za nekoliko dobrih psihoterapeuta koji rade sa zavisnicima i koji su im izneli kako izgleda proces lečenja i rekli da je podrška porodice veoma važna, pa su i oni spremni da idu na terapiju. Darko će se lakše izboriti s problemom ukoliko oni budu uz njega. Jedini problem roditeljima jeste što nemaju dovoljno finansijskih sredstava da plate to, ali mnoge kolege i prijatelji njihovog sina spremni su da pomognu. Lečenje se sastoji od tri faze, a sve vreme je uključen rad sa psihoterapeutom."

Jedan od stručnjaka koji radi sa zavisnicima od različitih vrsta droga objasnio je kroz kakve faze će Lazić prolaziti:

"Lečenje podrazumeva psihološki i farmakološki pristup - uključuju se lekovi i psihoterapija, tačnije promena načina života. Prva faza podrazumeva detoksikaciju, a Darko je trenutno na prinudnoj detoksikaciji. U početku će verovatno osećati jake bolove u celom telu i uzbuđenje - neće moći da spava, da jede. Smetaće mu jaka svetlost, svaki zvuk, reč upućena njemu, a javlja se i visoka temperatura. Onda dolazi do osećaja depresije, opustošenosti. Posle nekoliko dana želja za kokainom obično malo slabi i dolazi do pospanosti i apatije, a zavisnik u tom stanju spava i po dva dana. U drugoj fazi dolazi do kokainske dosade, to traje i do dva-tri meseca. Darko će biti još depresivniji, biće anksiozan, zbog čega je moguće da se u terapiju uključe anksiolitici (lekovi za smirenje, prim. aut.) i antidepresivi. Vraćaju se sećanja o kokainu i tada zavisnik ima želju da ponovo uzme kokain. Treća faza je faza slabljenja patološke želje za narkotikom. Ona dolazi posle trećeg meseca lečenja, a reakcije čoveka na svet koji ga okružuje se normalizuju, ponašanje se usklađuje, san i apetit se vraćaju u normalu. Veoma je bitno da bude istrajan i da nekoliko puta nedeljno ide na psihoterapiju, čak i kada se izleči i nastavi normalno sa životom, treba da se javlja."

S obzirom na to da je Lazić drogu često konzumirao u kombinaciji s alkoholom, što dovodi do još veće opasnosti po ceo organizam, stručnjak ističe da je izuzetno bitno raditi i na tom polju i da mora da batali piće:

"Sam po sebi alkohol je štetan, posebno u velikim količinama. Ukoliko ga je Darko konzumirao s drogom, njegov organizam je već pretrpeo velike traume. Ta kombinacija dovodi do oštećenja kardiovaskularnog sistema - pojave aritmija i povećava se mogućnost srčanog udara, javljaju se respiratorni problemi, neurološki problemi koji dovode do moždanog udara, stomačni problemi."

Viber

Autor: O.J
Izvor: Svetplus.com/ Alo

Povezane vesti:


>