Zdravlje

Ljubav & Sex

Modrice, zašto se pojavljuju i kako ih ukloniti!

Verovatno se svakome od vas desilo da ugledate modrice na svom telu, a da uopšte ne znate odakle one tu. Evo zašto se one pojavljuju i kako da ih efikasno uklonite.

Modrice, zašto se pojavljuju i kako ih ukloniti! Svet PlusModrice često nisu bolne ali svakako ova pojava nije ni malo prijatna. Krv iz oštećenih krvnih ćelija duboko ispod kože skuplja se u blizini površine kože, što dovodi upravo do boje modrice, obično crne, plave ili tamno ljubičaste.

Ipak one mogu biti itekako bolne, dugo da se zadrže, odnosno da se veoma sporo povlače sa kože. Pored svega navedenog, tu je i estetski roblem, posebno u letnje periodu. Nekada modrica može da bude vidljiva na vašem telu i do tri nedelje. Složićete se da je to dug period. Ali, postoje svakako načini uz pomoć kojih možete da ubrzate njihovo izlečenje.

Bitno je takođe da znate, da modrica ni na koji način ne utiče na vaše zdravlje, već je upravo to posledica neke povrede, udarca koji vam se desio. Zato bi trebalo uvek da budete oprezni, da gledate ispred sebe dok hodate i da se ne zalećete ili trčite za autobusom ili sl. Jer vrlo lako ispred vas može da se nađe kamenčić ili rupa na putu na koje možete da se spotaknete i da padnete. Kad nastane udarac, vi ćete prvo osetiti bol. Dok se formira modrica potrebno je da prođe neki vremenski period. Na početku će se pojaviti crvenilo, a nakon nekoliko sati modrica će dobiti plavu ili sasvim tamno ljubičastu boju. Kako vreme prolazi i modrica se smanjuje, tako će se i njena boja menjati.

U jednom momentu može da dobije i zelenkastu boju, a na samom kraju će biti sve svetlija. Takođe, nema potrebe da brinete da li će doći do infekcije. Ukoliko nije došlo do otvorenog preloma ili krvarenja, nema rizika od infekcije. Međutim, postoji i niz drugih situacija u kojima možete dobiti modrice na nogama ili bilo kom delu tela, pa da vidimo kako i zašto. 

- Modrice će se češće pojaviti kod ljudi koji vežbaju, bilo da su porfesionalni sportisti ili rekreativci. Ove modrice su rezultat mikroskopskih suza u krvnim sudovima, pod kožom. 

- Često se pojavljuju kod starijih osoba. Razlog za to je što koža godinama postaje tanja, a tkiva koja su potpora za krvne sudove postaju krhka. Gube se elastin i kolagen iz kože, dolazi lakše do povrede, pa su samim tim i vidljivi sitni kapilari. To je samo jedan od razloga zašto pucaju kapilari na nogama. Ali morate znati da oni nemaju veze samo sa godinama i da se ne dešava isključivo kod starijih osoba.

- Kod osoba koje uzimaju određene lekove. Aspirin, kafetin i drugi lekovi koji razređuju krv utiču na pucanje kapilara.


- Kortikosteroidi takođe mogu biti krivi za stanjivanje kože, što onda čini vašu kožu osetljivijom na modrice. Tu su i lekove koji se koriste za lečenje stanja poput astme, ekcema i alergija.

- Nedostatak vitamina – neadekvatne količine vitamina B12, C i K mogu uticati na krvne sudove, posebno kapilare, jer slabe, što dovodi do lakših modrica.


- UV-oštećenja. UV zračenje sunca oštećuje kožu i često uzrokuje opekotine i druge probleme kao što su tamne mrlje, fine linije i bore. To ipak nije sve. Šteta nastala na koži i krvnim sudovima često su preteča čestih, lakih i nepoznatih modrica na telu.

- Neobjašnjive modrice koje se pojavljuju lako ili bez ikakvog razloga mogu ukazivati ​​na poremećaj zgrušavanja krvi, naročito ako su modrice praćene čestim krvarenjem iz nosa.


Bitno je da znate da postoji veliki broj stvari koje možete učiniti kod kuće kako bi ubrzali proces izlečenja modrica. Najbolje i najbrže rezultate kod modrice na nogama imaćete dok je ona još uvek crvenkasta. Dakle čim se pojavila na telu, neposredno nakon udarca. U ovim situacijama najbolje pomažu hladne obloge, koje ćete staviti na modricu i držati do 30 minuta. Smanjićete otok i ubzati njeno izlečenje. Bitno je da hladnu oblogu, bilo da je led ili pakovanje graška iz zamrzivača, ne stavljate direktno na kožu. Stavite led u peškir i tek onda prislonite na nogu.

– Ukoliko je modrica velika i zauzima veći deo noge, nogu treba da držite podignutu u vis, koliko god je to moguće, tokom prvih 24 sata nakon povrede.

– Nakon otprilike 2 dana nakon povrede, treba da stavljate tople obloge u vidu toplih tkanina. Obloge se nanose na modricu u trajanju od 10 minuta, dva do tri puta dnevno. Na kraju, modrica će početi da bledi.

– U situaciji kada odmah reagujete na modricu na nozi, sigurno je da će proces njenog zalečenja biti kraći. A to znači da nećete morati da čekate na vašu omiljenu haljinu tri nedelje. Reagujte na vreme.


Ono što bi trebalo da znate je da ipak postoje neke situacije kada bi trebalo da posetite lekara:

– Ukoliko se modrice na nogama ili bilo gde na telu pojavljuju veoma lako ili bez ikakvog razloga. Dakle, nije prethodio neki udarac ili pad.

– Ukoliko uz modricu doživljavate i ekstremni bol, posebno ako uzimate lekove za razređivanje krvi.

– Ukoliko vaša modrica ne prolazi nakon dve nedelje, boja joj se ne menja ili ako sasvim ne nestane nakon mesec dana.

Viber

Autor: O.J
Izvor: Svetplus.com


>