Zdravlje

Ljubav

Da li su trikovi za ostavljanje cigareta prevara?

Pušenje stvara zavisnost, a oni koji ostave cigarete prolaze kroz apstinencijalnu krizu. Cigarete izazivaju jednu od najjačih zavisnosti, koja se može porediti sa heroinskom.

Da li su trikovi za ostavljanje cigareta prevara? Foto: Pixabay



Nikotin je kod pušača u visokim koncentracijama i kao takav stvara zavisnost, prema listi zavisnosti odmah ispod heroina. U duvanskoj industriji se koriste supstance koje podstiču zavisnost, kao što je amonijum-hlorid nekada korišćen. Danas se koristi "nikotin slobodne osnove", koji brže ulazi u mozak i povećava količinu unetih otrova.

- Pušenje pasivizuje ljude, svaka cigareta je prilika da se sedne. Pušači su poznati po tome da preskaču obroke, naročito doručak, i piju veoma malo vode. Uočeno je da posle ostavljanja cigareta, ljudi značajno poboljšavaju kvalitet života jer u velikoj meri pojačavaju fizičku aktivnost, unose mnogo više tečnosti, ali i zdravije jedu. Zato su svi strahovi, koje pušači imaju u vezi sa ostavljanjem cigareta, neosnovani, pa i onaj da će se ugojiti - rekao je dr Pešić za Blic.rs.

Kada se pušač suoči sa svojim problemom prolazi kroz razne faze tokom kojih mora da istraje. Prolazi kroz patnju, paniku, golgotu kako fizičku, tako i psihičku. 

Prema savetima lekara ukoliko pušač sam ne uspe da ostavi cigarete, potrebno da je potraži stručnu pomoć. Ne postoje nikakvi trikovi za brzo i jednostavno ostavljanje cigareta. Zato, dragi pušači naoružajte se jakim živcima i krenite u borbu protiv otrova. 

 

Viber

Autor: M.D.
Izvor: Svetplus.com

Povezane vesti:


>