Zdravlje

Ljubav

Bamija, jedna od najzdravijih namirnica koja se vekovima koristi u lekovite svrhe!

Čudotvorna biljka! Bamija, jedna od najzdravijih namirnica koja se vekovima koristi u lekovite svrhe! Ova biljka je na prvom mestu bogata vitaminom C, vitaminom K i folatima. Može se jesti sirova, pržena ili kuvana na pari!

Bamija, jedna od najzdravijih namirnica koja se vekovima koristi u lekovite svrhe! Screenshoot / Youtube



Bamija je jedna od najstarijih namirnica, a prema nekim podacima u ishrani su je upotrebljavali i pre 3500 godina, posebno Egipćani koji su je obožavali. I dan danas se koristi širom sveta što zbog jedinstvenog ukusa, širokog načina primene, što zbog lekovitih svojstava. Ova biljka je na prvom mestu bogata vitaminom C, vitaminom K i folatima. Pored toga sadrži zavidnu količinu vlakana od velike važnosti za dobru probavu , stabilizaciju šećera u krvi kao i kontrolu apsorpcije šećera u organizam.

Zato što je veoma bogata mineralima i vitaminima od velike važnosti za opšte zdravlje organizma uz bamiju se možete boriti protiv određenih bolesti i sprečiti njihov nastanak. 

Vitamin B koji je zadužen za proizvodnju novih ćelija i folata je od velike važnosti za zdravu trudnoću. Taj vitamin sprečava urođene mane kod beba i pomaže da plod raste i razvija se. Pored folata od velike važnosti je i vitamin C, kojim je bamija veoma bogata.

Zavaljujući vlaknima i ostalim nutrijentima bamija je veoma delotvorna kad je u pitanju normalizacija nivoa šećera u krvi, a potpomaže i umanjenje simptoma dijabetesa.

Bamija je prepuna dijetetskih vlakana koja su veoma važna za zdravlje debelog creva i probavnog trakta u celini. Vitamin A doprinosi zdravlju sluznice i omogućava probavnom traktu da normalno funkcioniše.

Studija obljavljena u oktobru 2005. godine je otkrila da redovnom konzumacijom bamije se smanjuje rizik od nastanka bubrežnih obolenja, posebno onih uzrokovanim dijabetesom.

Bamija sadrži vitamin C koji dokazano pomaže kod respiratornih obolenja poput astme. Jedna studija je pokazala da redovnom konzumacijom hrane bogate vitaminom C čak i u manjim količinama dolazi do smanjenja simptoma astme u kod dece.

Vitamin C utiče na zdravlje i mladalački izgled kože, pospešuje rast i regeneraciju tkiva što utiče na poboljšanu produkciju kolagena. Od bamije možete napraviti sjajnu masku za lice tako da je kuvate u vodi dok ne omekša u potpunosti, zatim je izgnječite i nanesite na lice. Nakon pet minuta lice isperite, a rezultati će biti vidljivi odmah.

Bamija se može jesti sirova, možete je pržiti ili kuvati na pari, a najčešće se koristi u pripremi gulaša, čorbica i supa. Nezaobilazan je sastojak poznate "Begove čorbe", bosanskog specijaliteta. Ukoliko je koristite u sušenom obliku kako se kod nas najčešće može pronaći, treba da znate da će joj biti potrebna duža termička obrada. 

Viber

Autor: O.J
Izvor: Svetplus.com

Povezane vesti:


>