Ostalo

Smeno

Od snega ništa! Čeka nas pretopli novembar!

Kako meteorolozi prognoziraju pred nama je jedan od najtoplijih novembara do sada. Od snega neće biti ništa. Čeka nas pretopli novembar! Tek poslednje nedelje novembra dolazi do jačeg zahlađenja!

Od snega ništa! Čeka nas pretopli novembar! Svet PlusMeteorolog "Weather2Umbrella" Đorđe Đurić kaže da nakon ekstremno toplog oktobra u Srbiju stiže i veoma topao novembar, koji teži da bude jedan od najtoplijih ikada.

Prema trenutnim prognozama, tokom većeg dela meseca maksimalna merenja kretaće se oko 20 stepeni, što je za čak osam više od dugogodišnjeg proseka. U novembar ćemo ući sa letnjim temperaturama, pa se u većem delu naše zemlje u četvrtak i petak očekuje čak 27 stepeni!

Kako mesec bude odmicao, i temperature će blago padati, ali će i tada dnevne temperature biti oko 15 stepeni. Tek u poslednjoj nedelji novembra očekuje se zahlađenje, kada će temperature biti od osam do 12 stepeni.

Đorđe Đurić kaže:

"Koliko će ovaj novembar biti topao, najbolje oslikava to što će već u petak biti 27 stepeni, što je za 15 više od prosečne novembarske temperature, koja je godinama oko 12 stepeni! Ovako visoke temperature karakteristične su za početak septembra, ali nikako za novembar. Iako nam je kalendarski odavno stigla jesen, lošeg vremena sa kišom i hladnim danima nema ni na vidiku. Za ovakav novembar zaslužan je ciklon iznad Atlantika koji nam donosi veoma topao vazduh i dane bez kiše."

Meteorolog Branko Bjelić iz dugoročne prognoze Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) ističe da će sve do poslednje nedelje novembra maksimalne dnevne temperature biti daleko iznad 12 stepeni, što je višegodišnji prosek za ovaj mesec:

"Novembar pred nama obeležiće toplo, uglavnom suvo i vetrovito vreme. U prvoj nedelji živa u termometru dostizaće letnje temperature. Čak i nakon toga veći deo meseca uživaćemo u toplim danima, jer će maksimalna temperatura biti oko 20 stepeni, koji stepen gore-dole, što je daleko iznad višegodišnjeg proseka za ovo doba godine. Kako dani budu odmicali, tako će i temperature postepeno padati, ali će i dalje biti dosta toplije nego što je inače u novembru. Iako kiše gotovo da neće biti, često će se smenjivati sunce i oblaci. Tek poslednje nedelje novembra dolazi do jačeg zahlađenja, kada će se maksimalna merenja kretati između osam i 12 stepeni. Ipak, često će duvati vetar, pa će nam se činiti da je nešto malo hladnije nego što zaista jeste."

Viber

Autor: O.J
Izvor: Svetplus.com

Povezane vesti:


>