Ostalo

Smeno

Sutra je Sveta Petka, ispoštujete ove običaje! (VIDEO)

Sutra je Sveta Petka, praznik posvećen zaštitnici žena, siromašnih i bolesnih. Ispoštujete ove običaje! Glava se okreće ka istoku, jer se tako valja.Jedna ruka se stavi pod glavu, a druga pruži. Uvek se leže na desnu stranu.

Sutra je Sveta Petka, ispoštujete ove običaje! (VIDEO) Screenshoot / YoutubeSrpska pravoslavna crkva i njeni vernici sutra slave praznik posvećen Svetoj Petki - Prepodobnoj mati Paraskevi, koja je bila zaštitnica žena, siromašnih i bolesnih. Posle večere obično se ide na spavanje. Obavezno se treba tri put prekrstiti, pa izgovoriti molitvu:

"Pomozi Bože, Sveta Petko i Sveta Nedeljo, oprosti nas ako smo što pogrešili; pomozi mi i sačuvaj me Bože od tuđe bede neviđene; sačuvaj me od rđavih misli; pomozi sutrašnji danče; daj Bože zdravlje, dobro da spavam, rđavo da ne snim, već smilje i bosilje; daj Bože zdravlje, sreću i napredak i da zdravi i živi dočekamo sutrašnji dan!"

Ovako se obično moli samo domaćin, a žene i deca se samo tri puta prekrste. Posle molitve se spava. Glava se uvek tokom spavanja okreće istoku, jer se tako valja. Jedna ruka se stavi pod glavu, a druga pruži. Uvek se leže na desnu stranu, jer se tako valja. Gde ima dece, soba se okadi tamjanom, da se deca ne bi u snu plašila. Ovakvi običaji vezuju se za selo i to samo noć pred Svetu Petku, ali ne bi škodilo da svaku noć svi ovako idemo na spavanje.

Ukoliko na selu oko večere zapevaju petlovi, jedna od žena uzme malo vune, baci je u vatru i tri puta vikne: "Vi ste krivi, mi nismo, na vas bolest, na nas zdravlje!" Ove petlove ljudi na selu zovu "krivci". Veruje se da oni kukurikanjem najavljuju bolest ili nečiju smrt.

 

Viber

Autor: O.J
Izvor: Svetplus.com

Povezane vesti:


>