Ostalo

Sme�no

Tajrus Vong tvorac Bambija! (VIDEO)

Tajrus Vong tvorac Bambija! Google danas slavi život i nasleđe Tirusa Vonga (rođen Vong Gen Ieo) kinesko-američkog umetnika odgovornog za neke od najpoznatijih slika u američkoj popularnoj kulturi. Crtež inspiracije kineskih umetnika dinastije Song, Vong je primenio svoju jedinstvenu viziju slika, otisaka, pa čak i Valt Disnei filma "Bambi".

Tajrus Vong tvorac Bambija! (VIDEO) Screenshoot / Youtube



Tajrus Vong rođen je 1910. godine u selu u provinciji Guangdong na jugu Kine, desetogodišnji Vong i njegov otac otputovali su u Ameriku tražeći bolji život. Pošto su živeli kratko u Sacramentu, na kraju su se naselili u Los Anđelesu.

Iako je Vongov otac prepoznao njegovu ljubav prema umetnosti od ranih godina, mogao je samo da priušti Vongu da praktikuje kaligrafiju koristeći vodu i novine, kao i da proučava kinesku umetnost u Los Angelesskoj centralnoj biblioteci. Tamo je upoznat sa svojim omiljenim slikama, rezervnim pejzažima dinastije Song (960-1279 AD). U srednjoj školi, Vong je stekao stipendiju institutu Otis Art, koji se podržava kao konobar u Kineskoj četvrti. On i njegovi saradnici poput Benji Okubo i Hideo Date formirali su Oriental Artists 'Group iz Los Angelesa, organizujući emisije svog rada. Godine 1932. Vongov rad je izložen u Art institutu u Čikagu, zajedno sa radovima Pikaso, Matissea i Paul Klee.

Godine 1938., Vonga je unajmio Valt Disnei Studios kao "inbetveener" pripravnik (ilustratora koji stvaraju skice između ključnih animator skica, formiranje kretanje lika ili objekta), crtanje hiljade ilustracijama koje su fotografisani kako bi napravili animirane filmove. Njegov najznačajniji rad bio je na filmu Disnei Bambi, gde je bio vodeći ilustrator, duboko utičući na umetnost omiljenog klasika. Nažalost, kada je Bambi posetio pozorišta 1942. godine, Vong je bio upisan samo kao jedan od mnogih "pozadinskih umetnika", iako je dao veliki doprinos koji je godinama bio neprepoznatljiv.

Njegova porodica veoma je zahvalna Googlu zbog sećanja na Vonga:

"Hvala Google Doodle timu za sećanje na našeg pokojnog oca Tira. Bio bi veoma zahvalan što je dobio ovaj dan."

Viber

Autor: O.J
Izvor: Svetplus.com

Povezane vesti:


>