Zdravlje

Ljubav

Grip i prehlade: Bolje sprečiti nego lečiti! Evo i kako!

Grip i prehlade je bolje sprečiti nego lečiti! Postoji mnoštvo efektnih načina da se preventivno odbranite od prehlade i gripa koji ne uključuju vakcinaciju. Evo i kako!

Grip i prehlade: Bolje sprečiti nego lečiti! Evo i kako! Svet Plus



Za prehladu i grip ne postoji lek i zato je prevencija najvažnija kad su ove dosadne zimske boljke u pitanju. Iako mnogi tvrde da je najefikasniji i najsigurniji način da se odbranite od gripa upravo vakcina, postoje i mnogi drugi načini koji će vam u tome pomoći.


Higijena ruku

 Većina virusa se prenosi direktnim dodirom. Neko ko je prehlađen ili ima grip verovatno će kihnuti u ruku, a zatim dirnuti telefon, tastaturu, čašu, prekidač… Upravo zato je veoma važno da tokom sezone gripa i prehlade često perete ruke i koristite antibakterijske vlažne maramice  te gelove za dezinfekciju ruku.


Ne prekrivajte usta kad kijate i kašljete

Virusi i bakterije se obično zakače za dlan i vi ih tako prenosite dalje. Umesto da usta prekrivate dlanom, uvek koristite maramicu, koju ćete kasnije baciti u smeće.


Ne dirajte lice

Virus gripa ili prehlade u organizam ulazi putem očiju, nosa ili usta. Time što se često diraju po licu deca bivaju češće zaražena, a kasnije virus prenose i na roditelje. Tokom sezone izbegavajte da se dirate po licu i na isto upozoravajte decu.


Jedite hranu koja sadrži fitohemikalije

Fitohemikalije se nalaze u biljkama i one im daju sve vitamine i minerale koje poseduju. Biljke najbogatije hemikalijama su zeleno lisnato povrće kao i crveno i žuto voće i povrće.


Redovno vežbajte

Aerobne vežbe povećavaju broj otkucaja srca tako da ono pumpa više krvi kroz organizam. Kad brže dišete više kiseonika se prenosi od pluća do krvi što uzrokuje i pojačano znojenje, a sve to utiče na sposobnost tela da se odbrani od virusa.


Ostavite cigarete

Statistike kažu da zavisnici o cigaretama češće obolevaju od prehlade i gripa od nepušača, a to je zato što je njima imunitet daleko slabiji. Pokušajte ostaviti cigarete makar tokom zimske sezone.


Smanjite unos alkohola

Alkoholna pića suzbijaju mogućnost imunog sistema da se obrani od bolesti. Oni koji često konzumiraju alkohol skloniji su infekcijama kao i sekundarnim komplikacijama koje one donose. Alkohol izaziva dehidraciju i podstiče veći gubitak nego unos tečnosti.


Opuštajte se

 Ako naučite kako se pravilno opustiti moći ćete da ojačate imunitet. Pokušajte sa meditacijom ili se opustite na način koji vama najviše odgovara. Nakon svega nekoliko meseci videćete neverovatnu promenu.

Viber

Autor: O.J
Izvor: Svetplus.com

Povezane vesti:


>