Zdravlje

Ljubav

Ublažite bolove bez lekova!

Lekove pijemo bez razmišljanja, gotovo mahinalno ne vodeći računa o nuspojavama koje sve vrste lekova izazivaju, čak i oni najblaži. Ublažite bolove bez lekova!

Ublažite bolove bez lekova! Svet Plus



Najbolje sredstvo za ublažavanje bolova je ljudski mozak. Veoma se lako fokusirate na bol kada vas nešto boli, ali ako stalno mislite o tom bolu, veoma brzo ćete početi da brinete, uzbudićete se i samim tim će se bolovi pogoršati. 

Razna istraživanja su pokazala da upravo ti negativni psihološki faktori utiču na pogoršanje bolova, a nakon nekog vremena te misli i emocije postaju navika u mozgu zbog koje ćete češće osećati bolove. Poenta je u tome da naučite kako da taj negativni šablon preusmerite, a mi vam donosimo nekoliko jednostavnih saveta koji će vam u tome pomoći.


Bol pretvorite u igricu!

Čim primetite da počinje da vas boli počnite pričati sami sa sobom i izgovarajte neke pozitivne misli i rečenice koje vam u tom trenutku padnu na pamet. Ako želite možete i pisati pozitivne misli na papiriće pa ih kad god vas zaboli izvlačite i čitajte naglas. Verovali ili ne ali ovo može veoma brzo da vam odvuče misli od negativnosti i bola.


Recite sebi da će proći!

Umesto da se fokusirate na bol, razmišljajte o tome kako će proći, jer svaki put prođe i kako svaki put "preživite". Ništa ne traje večno, a tako ni ta glavobolja koja vas satima muči. Setite se kako je bilo prošli put.


Napravite listu stvari koje biste mogli uraditi!

Ovaj korak ima delovanje baš kao zagrljaj drage osobe. Sastavaite listu stvari koje biste mogli uraditi za sebe, a koje bi vas u datom trenutku utešile, učinile da se trenutno osetite bolje. Samo sastavljanje liste pružiće vam takvu utehu da ćete veoma brzo zaboraviti na bolove.


Razgovarajte sa prijateljima!

Osmislite neke pozitivne rečenice koje biste mogli podeliti sa najboljim prijateljima, reči podrške i podsticaja, a onda ih izgovorite sebi. Razgovarjte sa sobom baš kao što biste sa najboljim prijateljem kome je potrebna podrška.


Budite nežni prema sebi!

U većini slučajeva hronični bolovi kod ljudi izazivaju bes, razočarenje, gubitak i tugu. Može se desiti da u jednom trenutku budete ljuti na sopstveno telo i na samoga sebe. Vežno je da ne dopustite da vas ta ljutnja preuzme. Imajte razumevanja prema samom sebi, pružite sebi podršku i rešite se osećaja krivice koji vam sigurno neće doneti ništa dobro.

Viber

Autor: O.J
Izvor: Svetplus.com

Povezane vesti:


>