Ostalo

Smeno

Brojanica, mnogo više od komada nakita! Da li ste ovo znali?

Brojanica je mnogo više od običnog komada nakita! Ona je je molitva i to jedna od najstarijih, a kada se ona pokida ne smete je baciti. Da li ste ovo znali?

Brojanica, mnogo više od komada nakita! Da li ste ovo znali? Screenshoot / YoutubeBrojanica je jedno od duhovnih obeležja svakog vernika. Iako se u današnje vreme brojanice nose više iz modnih nego verskih razloga, ona je mnogo više od običnog komada nakita. 

Male brojanice se sastoje od 33 čvorića a velike mogu imati 50, 100 ili čak 300 čvorića. Svaki čvorić se sastoji od 7 krstića. Pletene brojanice se prave od ovčije vune što nas podseća da smo mi slovesne ovce dobrog pastira Gospoda Isusa Hrista.

Vernici dok se mole uz brojanicu izgovaraju molitvu. Najčešće izgovarane molitve su „Molitva Isusova“ i „Molitva Presvete Bogorodice“. Često se može videti da pojedinci nose i više brojanica na ruci. Ona ne služi ni za igru ni za ukras već za molitvu. Molitva je utkana u svaki deo brojanice jer sveštena lica koja je prave, tokom njene izrade izgovaraju molitve. Zbog toga treba uvek imati u vidu kada se kupuje brojanica da ona nikako nije modni detalj.

Jedno od najčešćih pitanja vezanih za brojanicu je šta uraditi sa njom kada pukne? Kada se desi da brojanica pukne treba je spaliti. Bacanje osveštanih stvari je greh tako da se brojanice kao i druge osveštane stvari spaljuju. U hramovima, crkvama i manastirima se mogu naći brojanice koje predstavljaju svojevrsna umetnička dela. Pored pletenih brojanica postoje i metalne kao i nanizane brojanice.

Viber

Autor: O.J
Izvor: Svetplus.com

Povezane vesti:


>