Zdravlje

Ljubav & Sex

Aspirin smanjuje rizik od raka jajnika!

Lek koji ženama spašava život. Aspirin smanjuje rizik od raka jajnika čak za četvrtinu, a obično ga lekari prepisuju kako bi smanjili probleme sa srcem jer sprečava nastanak krvnih ugrušaka.

Aspirin smanjuje rizik od raka jajnika! Svet PlusBolest koja pogađa sve viđe žena je karcinom materice i jajnika, a nova istraživanja pokazala su da mala doza aspirina može da smanji rizik od raka jajnika za četvrtinu. Jedno istraživanje sa harvarda u kome je učestvovalo 205.000 žena je pokazalo da one koje su redovno uzimale četvrtinu doze leka imale su manje šanse da obole od raka. Rak jajnika poznat je kao "tihi ubica" jer ima malo simptoma koji su vidljivi tek u kasnoj fazi bolesti. 

Aspirin se koristi kao lek protiv bolova još od vremena starih Egipćana koji su otkrili da on pomaže kod bolova na porođaju. Poslednjih godina naučnici su otkrili da ovaj jeftini lek ima mnoo širu primenu. On razređuje krv i smanjuje upale i zbog toga može da se koristi u lečenju različitih bolesti.  

Obično ga lekari prepisuju kako bi smanjili probleme sa srcem jer sprečava nastanak krvnih ugrušaka. Dokazano je da pomaže u smanjenju rizika od raka creva, a sada je sa Harvarda stigla potvrda da može da se koristi i u prevenciji raka jajnika.  

Još uvek ne znaju kako je to moguće ali je verovatno zbog toga što uništava ćelije raka. Smanjenjem upale koja je povezana sa razvojem raka jajnika, on igra značajnu ulogu. Ono po čemu se ovo istraživanje razlikuje od drugih jeste to što je sada utvrđeno koliko mala doza aspirina može da da rezultate. 

Drugo istraživanje je pokazalo da lekovi protiv bolova kao što su ibuprofen i naproksen zapravo povećavaju rizik od raka jajnika. Deset tableta nedeljno nekoliko godina povećavaju rizik od raka jajnika za 19 posto. 

Kako je aspirin poznat po tome što razređuje krv, veoma je opasno uzimati ga na svoju ruku jer može da dovede do krvarenja koje nije obično smrtonosno ali zahteva boravak u bolnici. U retkim situacijama može da dovede do infarkta, šloga ili smrtonosnog krvarenja.

Viber

Autor: O.J
Izvor: Svetplus.com

Povezane vesti:


>