Ostalo

Smeno

Danas je Miholjdan - neobičan dan! (VIDEO)

Danas je Miholjdan, umnogome neobičan dan.  Miholjdan kao praznik vekovima unazad obeležavaju na isti dan (12. oktobra po Gregorijanskom i novojulijanskom kalendaru, a 29. septembra po starojulijanskom), katolici, pravoslavni i protestanti širom Evrope. Po tome je ovaj datum jedinstven među hrišćanima raznih kongregacija.

Danas je Miholjdan - neobičan dan! (VIDEO) Screenshoot / YoutubePravoslavci danas obeležavaju praznik Svetog Kirjaka, u narodu poznati i kao Miholjdan, a za razliku od mnogih drugih crkvenih praznika, narod kaže da na današnji dan treba raditi, niti se venčavati. Običaj verovatno potiče iz vremena kada su se početkom oktobra obavljali poslednji poljoprivredni radovi pred početak zime.

Ovaj dan se naziva i mišji dan, zbog verovanja da će miševi i ostale poljske životinje danas uginuti ako do sada nisu opremile svoja skloništa hranom za zimski period. U Boki Kotorskoj, Miholjdan zovu još i gospodski praznik, jer su ga slavile čuvene pomorske porodice tog kraja, a mornari na ovaj dan nikada nisu isplovljavali na more kako ne bi uvredili sveca.

Verovanje kaže da su ljudi rođeni na ovaj praznik izuzetno nadareni i da im je predodređena velika sreća u životu. Postoji verovanje da će, ukoliko vreme na početku oktobra bude lepo, zima biti hladna.

U Srbiji se slavi kao krsna slava, ali ne u velikom broju familija. Prema narodnom verovanju od Miholjdana nastupa prava jesen, jer je do Lučindana tačno tri nedelje, a izreka kaže ''Sveti Luka, sneg do kuka''.

 

Viber

Autor: O.J
Izvor: Svetplus.com

Povezane vesti:


>