Zdravlje

Ljubav

Vitamin D i prava istina o njemu! Neočekivani rezultati!

Vitamin D i prava istina o njemu! Neočekivani rezultati! Smatra se da doprinosi zdravlju i jača kosti, ali novo istraživanje je pokazalo drugačije podatke. 

Vitamin D i prava istina o njemu! Neočekivani rezultati! Svet Plus



Prema radu objavljenom u časopisu Lancet Diabetes & Endocrinology stručnjaci su, analizirajući rezultate 81 ranije studije, utvrdili da nema koristi od tih preparata za kosti. Autorka istraživanja doktor Alison Avenel sa britanskog Univerziteta Aberdeen kaže:

"Naši rezultati pokazuju da je malo razloga da odrasle osobe uzimaju preparate vitamina D za kosti i njihovu zaštitu od preloma, osim za visoko rizične osobe poput onih koje nisu dugo vremena izložene sunčevoj svetlosti."

Uzimanje vitamina D dugo se preporučuje starijim osobama radi lečenja i sprečavanja osteoporoze. Avenel kaže da bi želela da vidi  promenu preporuka koje će odvratiti ljude od uzimanja tih preparata. Za potrebe istraživanja tim na čelu sa Avenel proučio je ranije studije koje su se bavile uticajem preparata vitamina D na zdravlje kostiju.

Izdvojili su 81 istraživanje koje je obuhvatilo 53.537 ispitanika koji su proučavani između četiri nedelje i pet godina. Više od tri četvrtine istraživanja obuhvatilo je žene starije od 65 godina.   

Analiza podataka pokazala je da uzimanje vitamina D nije imalo nikakav učinak na broj preloma ili padova, a ni različite doze vitamina D nisu imale različite rezultate. Čini se da vitamin nije rezultirao povećanjem gustine kostiju. Avenel ističe da u pogledu uzimanja vitamina D nema konsenzusa o tome što je zdrava doza toga preparata.

Doktor Ethel Siris, profesorka sa Univertiteta Columbia uNjujorku kaže da su ti rezultati možda tačni za prosečnu zdravu osobu, ali mogu da budu pogrešni za ljude čije su kosti već počele da slabe. Glavni razlog zbog kojeg starije žene počinjuda  gube koštanu masu i imaju prelome jeste gubitak estrogena u menopauzi, kaže Siris.

Faktor rizika za pogoršanje zdravlja kostiju niska je koncentracija kalcijuma ili vitamina D. Siris ističe da je zabrinuta zbog toga što bi rezultati ovoga istraživanja mogli podstaći  ljude koji već imaju slabije kosti da prestanu sa uzimanjem vitamina D.

Viber

Autor: O.J
Izvor: Svetplus.com

Povezane vesti:


>