Region

Svet

Region

Film Zaspanka za vojnike: Premijera 1. novembra! (VIDEO)

Film "Zaspanka za vojnike" reditelja Predraga Gage Antonijevića, snimljen po motivima „Srpske trilogije“ Stevana Jakovljevića, a koji je finansijski podržao Filmski centar Srbije. Premijera u Beogradu 1. novembra. Još uvek nije poznato u kojoj će dvorani film biti prikazan.

Film Zaspanka za vojnike: Premijera 1. novembra! (VIDEO) Foto: Instagram/Vuk Kostić



Film „Zaspanka za vojnike“ snimljen je po motivima „Srpske trilogije“ Stevana Jakovljevića, a koji je finansijski podržao Filmski centar Srbije, biće premijerno prikazan 1. novembra u Beogradu u okviru programa zvaničnog državnog obeležavanja završetka Velikog rata, u kome je srpska vojska odnela istorijske pobede, najavili su iz Filmskog centra Srbije.


Profesor biologije, vojnik u Velikom ratu, i kasnije i pisac Stevan Jakovljević zabeležio je autentične događaje iz ratnog vihora i sećanja na svoje saborce u svom najznačajnijem delu, „Srpska trilogija“.

Reditelj Predrag Antonijević, povodom veka od okončanja Velikog rata, kao svojevrsni memorijal toj tragičnoj i slavnoj epopeji ekranizuje Jakovljevićevu „Trilogiju“ kao Zaspanku za vojnike, a scenario prema motivima ovog romana potpisuje sa Natašom Drakulić.

U filmu igraju i Aleksandar Berček, Vuk Kostić, Ivan Đorđević, Marko Gvero, Nenad Okanović, Radoš Bajić, Nikola Ilić, Marko Pavlović, Stefan Radonjić, Petar Kokinović, Jovan Gulan i drugi dok se u jednoj od uloga pojavljuje i preminuli Nebojša Glogovac, legendarni glumac čiji prerani odlazak sa ovog sveta i dalje izaziva ogromnu tugu i žalost.

Dirljiva je priča o vojnicima jedne tobdžijske baterije u Prvom svetskom ratu koji su, kao i stotine hiljada drugih, učinili da slava srpske vojke postane besmrtna. U glavnoj ulozi je mladić koji je tek zavšrio studije i kojem je ovo prvi rat. Film je njegovo sećanje na ratne drugove, ali i na pola miliona poginulih srpskih vojnika u Prvom svetskom ratu.

Viber

Autor: O.J
Izvor: Svetplus.com

Povezane vesti:


>