Zdravlje

Ljubav

Susam dar iz prirode! Čisti creva, sprečava stvaranje tromba, čuva kosu!

Susam dar iz prirode! Čisti creva, sprečava stvaranje tromba, čuva kosu! Namirnica koja uspešno usporava starenje, koristi se za pripremu raznih  testa ali i kao začin mesu i povrću. Poznata je tahini pasta koja se sprema mlevenjem pečenog semena. Od semenki se čak pravi i mleko.

Susam dar iz prirode! Čisti creva, sprečava stvaranje tromba, čuva kosu! Svet Plus



Poznato je da su Asirci, Vavilonci i stari Egipćani susam koristili kao lek protiv ćelavosti, zujanja u ušima i išijasa, a danas je osnovni sastojak peciva, namaza i slatkiša. 

Čistač organa za varenje

Iako je težak za stomak, treba ga jesti ali povremeno kod onih koji imaju osetljiv stomak jer je veoma uspešan čistač organa za varenje. Možete ga propržiti ili prepečete na laganoj vatri. Osim toga, veoma je delotvoran kod zatvora, neredovne stolice i uklanjanja svih crevnih parazita. Za lečenje hemoroida nema boljeg leka od paste koju mozete sami da napravite: pomešate kašiku samlevenog susama dve kašike vode i kašičicu putera i namažete na tost.


Jača živce

Zbog visoke koncentracije fitosterola, koji je po hemijskoj strukturi sličan holesterolu, moćan je regulator masnoća u krvi. Pored toga, fitosteroli mogu da smanje rizik od nastanka karcinoma i poboljšaju imunitet. Ulje susama je idealno za prevenciju stvaranja tromba, a zbog lecitina koji veoma pozitivno deluje na naš nervni sistem preporučuje se kod osećaja umora, depresije, a dokazano je da zbog prisustva magnezijuma smanjuje jake migrenske glavobolje i normalizuje spavanje.


Čuva kosti i kožu

Delotvoran je  za upale i bolove kod reumatoidnog artritisa i osteoporoze, ali onima koji nemaju u organizmu dovoljno kalcijuma savetuje se konzumacija smese od dve kašike susama i 50 mililitara jogurta.  Ovo jedite svako jutro na prazan stomak. Susam je dobar i za kožu jer sprečava nastanak bakterija, gljivica i akni, a osim toga podstiče rad kožnih hormona, efikasno smanjuje ožiljke, leči suvu i uspešno štiti osetljivu kožu.


Nezaobilazan u trudnoći

Višestruko je korisna namirnica za žensko zdravlje. Kalcijum iz susama dokazano smanjuje bolove i grčeve u glatkim mišićima te olakšava tegobe u PMS-u. Veoma je važan u ishrani trudnica jer ima čak sedam puta više kalcijuma od mleka. Susam sadrži dijetetska vlakna koja znatno pomažu kod opstipacije koja se veoma često javlja tokom trudnoće i preporučuje se da ga koristite samlevenog.


Dodatak svim jelima

Namirnica koja uspešno usporava starenje najzastupljenija je u bliskoistočnoj, afričkoj i azijskoj kuhinji, ali u celom svetu se koristi za pripremu raznih  testa i kolača. U Americi ga masovno koriste kao začin mesu i povrću, a  susamovo ulje  koriste kao zamenu za maslinovo ulje  i od njega se pravi margarin. 

Viber

Autor: O.J
Izvor: Svetplus.com

Povezane vesti:


>