Lepota

Ljubav

Bore: Namirnice koje su vam saveznici!

Bore su u nekim godinama veliki problem ali moramo se negovati mnogo pre prvih znakova starenja. Nega ne podrazumeva samo losione, kreme, tonike, maske... Postoje namirnice koje su vam saveznici i koje bi trebalo konzumirati.

Bore: Namirnice koje su vam saveznici! Svet Plus



Borovnice podstiču proizvodnju kolagena i jačaju elastičnost kože, dok losos i acai bobice obiluju omega-3 kiselinama koje pomažu u zadržavanju vlage.

Jabuke

One su bogate vitaminima A, C i E koji štite organizam od slobodnih radikala odgovornih za starenje kože. Takođe sadrže pektin koji poboljšava tonus kože i smanjuje rizik od preuranjenih bora. Preporučuje se jabuka na dan.


Borovnice

Voda, kreme na bazi retinola, izbegavanje sunca kad je ono najjače i dobra prehrana najbolje kožu štite od preuranjenog starenja, slažu se dermatolozi. U dnevni jelovnik preporučuju se borovnice koje su osim za moždane vijuge dobre i za kožu. One obiluju polifenolom, antioksidansima koji čuvaju elastičnost kože, podstiču proizvodnju kolagena i ublažavaju bore.


Losos

On je bogat omega-3 masnim kiselinama koje sprečavaju crvenilo i natečenost i isušivanje kože. Suva koža lakše puca zbog čega se i bore pojave pre vremena. Preporučuje se losos najmanje dva puta nedeljno.


Acai bobice

One imaju dvostruko više antioksidansa od borovnica i sadrže omega-3, omega-6 i omega-9 kiseline koje deluju protivupalno. Te kiseline vlaže kožu i sprečavaju njeno isušivanje i jačaju mišićno tkivo čime se smanjuje rizik od bora.


Soja

Redovno konzumiranje soje smanjuje pojavu sitnih bora oko očiju, potvrdila su istraživanja. Već nakon šest meseci redovnog konzumiranja ispitanici su primetili prve promene, a osim bora, soja je ublažila i tamne podočnjake.


Šargarepa

Ona pomaže u “peglanju” bora i idealna je za suvi tip kože. Šargarepa obiluje vitaminima A i C koji sprečavaju oštećenja od slobodnih radikala i bioflavonoide koji pomažu u daljem zadržavanju vode u koži.


Kelj

Ovo povrće obiluje luteinom koji pomaže koži u boljoj proizvodnji kiseonikom i vitaminom A koji sprečava preuranjeno starenje i poboljšava tonus kože. Odličan je izbor za svaki dan jer se može dodati varivima, salatama i smutijima.


Nar ili šipak

On sadrži sastojke koji se uspešno bore sa borama. Elaginska kiselina sprečava delovanje slobodnih radikala koji uništavaju kožu, punikalagin podstiče proizvodnju kolagena i vitamin C, koji kožu štit od oštećenja od sunca.

Viber

Autor: O.J
Izvor: Svetplus.com

Povezane vesti:


>