Ostalo

Sme�no

Bogorodičini roditelji: Danas se ne svađajte sa roditeljima! (VIDEO)

Brojni običaji vezuju se za današnji dan! Danas se slave Bogorodičini roditelji. Nikako se ne svađajte sa svojim roditeljima jer će vas terati maler čitave godine.

Bogorodičini roditelji: Danas se ne svađajte sa roditeljima! (VIDEO) Screenshoot / Youtube



Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog Joakima i Anu, roditelje presvete Bogorodice Marije, koju su dobili u kasnim godinama. Sveti Joakim je bio sin Varpafira, iz kolena Judina, i potomak cara Davida. Ana je bila ćerka sveštenika Matana, iz kolena Levijeva, kao i prvosveštenik Aron.

Ana je imala još dve sestre, Mariju i Soviju. Marija se udala u Vitlejem, i rodila Salomiju a Sovija, koja se takođe, udala u Vitlejem, rodila je Jelisavetu, majku Svetog Jovana Preteče. Joakim i Ana su 50 godina živeli u braku, ali su bili besplodni. Živeli su bogougodno i tiho, i od svih svojih prihoda samo trećinu su upotrebljavali na sebe, drugu su davali siromasima a treću hramu. 

Brojni običaji vezuju se za današnji praznik, koji je u crkveni kalendar upisan crnim masnim slovom, pa bi trebalo izbegavati kućne poslove. Prema našim verovanjima, današnji dan bi trebalo da se provede u krugu porodice, a posebno sa roditeljima. Trebalo bi da se izbegavaju svađe, jer ko se u krugu porodice posvađa na današnji dan, teraće ga maler cele godine.

Viber

Autor: O.J
Izvor: Svetplus.com

Povezane vesti:


>