Zdravlje

Ljubav

Kesten je divna poslastica ali ima i lekovita svojstva!

Kesten je prva asocijacija na jesen! Divna poslastica koja ima i lekovita svojstva. Stabla su veoma dugovečna, postoje ona koja su stara i više od 500 godina. Većini je dobro poznata kestenova rolada, supa od kestena i druge slatke i slane varijante ovog ploda.

Kesten je divna poslastica ali ima i lekovita svojstva! Svet Plus



Kesten u svom sastavu ima mnoštvo korisnih vitamina, osim ploda kestena, manje je poznato da je lekovita i osušena kora, kao i osušeni cvetovi ovog drveta mogu biti lekoviti. Saponin je najzdraviji sastojak kestena i on je izolovan iz semena. Saponin je efikasan kod mnogih kožnih oboljenja, kao i veoma dobar za pranje i negu kose. Kesten može biti pitomi i divlji. Divlji je čest ukras parkovima u gradu, dok je pitomi malo teže pronaći, jer uglavnom raste kao samotnjak.

I divlji i pitomi kesten imaju lekovita svojstva. Divlji kesten odličan je za proširene vene i oštećene kapilare. Isto tako veoma dobar učinak ima i na hemoroide, reumatizam i razne vrste krvarenja. S obzirom da je divlji kesten više korišćen u medicinske svrhe, pitomi kesten koristi se u ishrani. Plodovi pitomog kestena imaju moć da pročišćavaju organizam i samim tim jačaju imunitet.

Kesten ima vredne minerale i vitamine, posebno magnezijum, fosfor, kalcijum, kalijum, kao i većinu vitamina B. Kao što smo već pominjali lekovite osobine divljeg kestena, pored njih, poznat je i po antiupalnom i diuretičnom dejstvu kod limfnih žlezda i raznih kožnih oboljenja. Za začepljenje vena i bolju cirkulaciju najbolje je napraviti biljne kapi kestena.

Napravite sami biljne kapi:

Prvo je potrebno sakupiti plodove divljeg kestena na jesen. Nakon toga potrebno je oprati ih i dobro ih prebrisati. Najbolje bi bilo da odstoje nekoliko dana kako bi se fino prosušili. Posle tog vremena iseći ih na četvrtine i sa sve korom ih ređati u tegle. Preko tako poređanih plodova prelije se sa 50 posto alkoholom ili sa domaćom rakijom komovicom. Tako pripremljena tegla treba da boravi na tamnom mestu, gde bi trebala da ostane narednih 40 dana. S vremena na vreme je promućkati. Nakon toga kroz gazu procediti, dobićete crvenu smesu. Presuti u flaše koje se takođe čuvaju na tamnom mestu.

Proširene i natečene vene – mogu se isto rešiti prirodnim lekom napravljenim od kestena. Od 20 g ekstrata divljeg kestena trebalo bi pomešati sa 60 g masti koja se dobija iz ovčije vune. Na taj način dobiće se mast kojom je potrebno mazati bolna mesta, a zatim ih uviti zavojem.

Reumatske tegebe – Kod ovih vrsta oboljenja plod divljeg kestena se kuva malo duže dok se voda ne zgusne. Kada se zgusne potrebno je dodati je mlakoj kupki u kojoj se potapaju delovi tela koji su pod reumatskim bolovima.

Jačanje krvotoka – takođe je jedna od korisnih uticaja kestena. Kako bi se pojačao krvotok i pospešila cirkulacija, dovoljno je uzeti drvo, tačnije štap od kestena i s vremena na vreme ga protrljati kroz ruke dok se ne zagreje.

Protiv hemoroida – koristi se ekstrakt od divljeg kestena takođe. Ekstrakt od kestena se dobija od 15 ubranih svežih plodova koji se izrendaju sa sve njihovom korom i stave se u 2,5 dl kupućeg konjaka. Nakon hlađenja iziskuje da se procedi i profiltrira. Konzumira se tri put na dan, po 15 do 20 kapi u vodi. Jedino ukoliko su u pitanju akutni bolovi hemoroida, tada je preporučljivo uzimati i 6 puta dnevno po 40 kapi.

Čaj od kestena – Da bi se pripremio čaj od ploda kestena potrebno je pripremiti 1 kašiku samlevene kore i ploda kestena, koja se prelije sa 1 kašičicom vrele kipuće vode. To se poklopi i ostavi da odstoji narednih 15 minuta, nakon čega je potrebno procediti čaj. Pripremljeni čaj od kestena preporučeno je piti od 1 do 2 šoljice u toku jednog dana. Ovaj čaj je veoma efikasan kod povećane prostate, unutrašnjeg krvarenja, kao i kod proširenih vena.

Ako se prirodni preparati od divljeg kestena pravilno koriste i ukoliko se slušaju saveti lekara neće biti  štetnih nus pojava.

Viber

Autor: O.J
Izvor: Svetplus.com/cajeviza

Povezane vesti:


>