Region

Svet

Glumica Sonja Savić: Deset godina od smrti! (VIDEO)

Manifestacija "Sonjin septembar" počeće 11. septembra u Jugoslovenskoj kinoteci. Sonja Savić jedna od najpopularnijih glumica bivše Jugoslavije preminula je na današnji dan u svom stanu u Beogradu od prekomerne upotrebe narkotika. Deset godina od smrti!

Glumica Sonja Savić: Deset godina od smrti! (VIDEO) Screenshoot / Youtube



Manifestacija "Sonjin septembar" počeće 11. septembra u Jugoslovenskoj kinoteci, u povodu desete godišnjice od smrti legendarne glumice Sonje Savić. Manifestacija počinje otvaranjem multimedijalne izložbe "Sonja Savić: devojka iz grada", i to u organizaciji Umetničke galerije "Nadežda Petrović" iz Čačka.

Izložbu će otvoriti naš cenjeni filmski i pozorišni reditelj Milutin Petrović, a iste večeri biće organizovana projekcija filma "Živeti kao sav normalan svet" Miše Radivojevića. Tom projekcijom ujedno će započeti retrospektiva igranih filmova Sonje Savić, a koju priređuje Jugoslovenska kinoteka.

Voljom Sonjine majke Mikaine Savić, Umetnička galerija "Nadežda Petrović" od 2011. godine brine o umetničkoj zaostavštini naše legendarne glumice, a 2013. je ustanovljena neformalna manifestacija pod nazivom "Sonjin septembar". Do sada je u mesecu Sonjinog rođenja i smrti, održano nekoliko izložbi, filmskih projekcija, predavanja, radionica i koncerata, a otvorena je i spomen soba u Sonjinoj kući u Donjoj Gorevnici kod Čačka i pokrenuta inicijativa za osnivanje Multimedijalnog centra "Sonja Savić". Takođe, ustanovljena je i specijalna nagrada na Festivalu novog filma i videa "Alternative" koja nosi ime Sonje Savić.

Multimedijalna izložba "Sonja Savić: devojka iz grada" je do sada je gostovala u desetak gradova u Srbiji i okruženju, a ove godine, dopunjena postavka izložbe biće dostupna publici sve do 28. septembra.

Viber

Autor: O.J
Izvor: Svetplus.com

Povezane vesti:


>