Region

Svet

Preminuo slavni jugoslovenski bokser Marijan Beneš! (VIDEO)

Danas je u Banja Luci u 67. godini života, preminuo slavni jugoslovenski bokser Marijan Beneš! Bio je gospodar ringa ali je bitku sa dugom i teškom bolešću izgubio.

Preminuo slavni jugoslovenski bokser Marijan Beneš! (VIDEO) Screenshoot / Youtube



Marijan Beneš je bio pop-ikona bivše Jugoslavije, u ringu je dokazao koliko može, a kad bi skinuo rukavice, svirao je violinu i flautu, pisao poeziju i pokazao svetu da ljudi iz ringa nisu samo bokseri kao bokseri. Marijan Beneš je rođen 11. juna 1951. godine u Beogradu i smatra se, zajedno sa Parlovom, jednim od najboljih jugoslovenskih boksera svih vremena. U Banjaluku ga je čelična pesnica dovela 1967. godine, kada je imao samo 16. godina. Potpisuje za Slaviju, bokserski klub iz Banjaluke, gdje je i ostao tokom čitave svoje amaterske karijere. Poslije briljantne amaterske karijere i osvojene zlatne medalje na prvenstvu Evrope u boksu 1973. godine održanom u Beogradu, prešao je u profesionalce i osvojio titulu evropskog prvaka u verziji Evropske bokserske unije (EBU) u lako-velter kategoriji 1979. godine.

Beneš je imao ukupno 39 profesionalnih mečeva, od kojih je 32 puta iz ringa izašao kao pobednik: 21 meč nokautom, a šest je izgubio (tri nokautom) i jedan meč je boksovao nerešeno. Imao je 233 profesionalne runde. Beneš se povukao iz boksa 1983. godine i boksovao je još dva egzibiciona meča tokom devedesetih godina. Iz boksa se povukao zbog teške povrede i gubitka oka. 

U vreme raspada države, Beneš nije bio dobrodošao nigde. Ni u Bosni ni u Hrvatskoj. Bio je ponižen u svakom smislu reči. Po završetku rata Beneš se vratio u Banjaluku.

 

Viber

Autor: O.J
Izvor: Svetplus.com

Povezane vesti:


>