Zdravlje

Ljubav

Šećer i kako smanjiti dnevni unos!

Da li ste znali da maksimalan dnevni unos šećera ne bi trebao da pređe više od 90 grama? Šećer i kako smanjiti dnevni unos?! Ništa teško ako se pridržavate saveta.

Šećer i kako smanjiti dnevni unos! Svet Plus



Svi veoma lako prekršimo ovo pravilo o dnevnom unosu šećera jer nismo disciplinovani ili ne znamo dovoljno. Većina nas nije ni svesna koliko zapravo ima šećera u svemu onome što pojedemo u toku dana. Često nismo ni svesni da unosimo šećer. Recimo, u nekom restoranu poručujemo zdravu salatu, nije nam ni na kraj pameti da možda baš preliv koji ide uz tu salatu sadrži šećer. Da, on se skriva i u prelivima, sosevima, hlebu… 

Samo male, dnevne promene u ishrani, mogu da donesu veliku promenu, tako da smanjite dnevni unos šećera. Važno je da znati da samo izbacivanje šećera iz ishrane nije ono što će dovesti do gubitka kilograma i mršavljenja. Nije potpuna istina da je šećer glavni krivac za gojaznost. Konzumiranje viška kalorija bilo koje hrane, zdrave ili ne, je glavni razlog za povećanje telesne težine.

Kada smanjite dnevni unos šećera osetićete i prve „posledice“, osećaćete se raspoloženije i bolje. Šećeri nemaju nikakvu nutritivnu vrednost i ukoliko se pre odlučujete za njih umesto za neke nutritivno hranljive namirnice, možete izazvati probleme sa zdravljem u budućnosti. Tako da onog momenta kada zdrava hrana zauzme mesto šećera, osetićete to, kako psihički tako i fizički.

Jedini način da se borimo protiv unosa konzervansa, hemikalija i rafinisanih šećera jeste- da ih izbegavamo! Ograničavanjem unosa pakovane, industrijski obrađene hrane i fokusiranjem na konzumiranje zdrave i što sirovije hrane napravićete pravi izbor, i tako ne možete pogrešiti.

Vreme je da kažeš „zbogom“ pahuljicama koje jedeš za doručak jer većina ovih pahuljica koje nalazite na policama supermarketa su prepune šećera, iako se mnoge od njih u reklamama predstavljaju kao zdrava varijanta za doručak. Najbolje ćete to proveriti ako pogledate etiketu sa nutritijentima na poleđini pakovanja. Pozdravite se i sa voćnim jogurtima ako vam je cilj da smanjite dnevni unos šećera. Možete zasladiti običan jogurt jednostavno svežim voćem, ako želite zdravu zamenu.

Zaslađena i nezaslađena varijanta proizvoda. Mnogi proizvodi na tržištu imaju upravo te dve verzije. Ako već imate mogućnost da birate, znate šta je naša preporuka. Vanila, ekstrakt vanile, vanilin prah, kakao, začini poput cimeta, zrna pomorandže, limuna ili limete dodaju ukus i zaslađuju jela bez dodavanja šećera. 

Viber

Autor: O.J
Izvor: Svetplus.com

Povezane vesti:


>