Ostalo

Sme�no

Sveti mučenik Ipolit! Danas se pomolite za zdravlje! (VIDEO)

Današnji praznik smatra se praznikom svakog doma u kome vlada mir i sloga i u kome spone ljubavi povezuju roditelje i njihovu decu. Sveti mučenik Ipolit! Danas se pomolite za zdravlje!

Sveti mučenik Ipolit! Danas se pomolite za zdravlje! (VIDEO) Screenshoot / Youtube




Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave praznik Svetog mučenika Ipolita koji je postradao zajedno sa svojom porodicom za vreme progona hrišćana u doba vladavine rimskog cara Dekija. 

Sveti mučenik Ipolit rođen je i vaspitan kao neznabožac i radio je kao nadzornik tamnica u Rimu. Njegov život se promenio kada je tu bio zatvoren arhiđakon Lavrentije. Nakon toga, Ipolit je Lavrentija odveo u svoj dom gde je ovaj krstio celu njegovu prodicu, decu, ženu i dadilju. 

Kada je Lavrentije ubijen za Hrista, Ipolit je noću uzeo telo ovog mučenika i časno ga sahranio. To nekako dođe do ušiju cara Dekija, i treći dan po smrti Lavrentijevoj, Ipolit bi uhvaćen i izveden pred cara. Pošto nije hteo da se odrekne vere tučen je kamenjem po ustima. Potom car naredi da ga razdenu naga i šibaju, ali Ipolit mu na to, priča kaže, mirno poruči: 

“Nisi me razdenuo nego si počeo da me odevaš!” 

Tada ga protegoše po zemlji i šibaše nemilosrdno, a Ipolit samo vikaše:

 “Hrišćanin sam!”

Najstrašnije iskušenje tek je čekalo ovog svetitelja. Car je čuo da su se i svi članovi Ipolitove porodice krtstili i naredio je da ih dovedu. Upravo je stara dadilja bila ta koje je prkosnu caru rekla istinu:

 “Mi više želimo s našim gospodarem česno umreti u veri Hristovoj nego li beščesno s vama nečestivim živeti.”

Nakon toga, predanje kaže, ona je bila prvo ubijena, a onda i svi ostali članovi Ipolitove porodice i to na njegove oči. Najzad Ipolita vezaše za divljeg konja i vukoše tamo i ovamo dokle mučenik dušu svoju ne predade Bogu.

Zbog jezive smrti koja je zadesila ovog hrišćanina, ali i celu njegovu porodicu, današnji praznik smatra se praznikom svakog doma u kome vlada mir i sloga i u kome spone ljubavi povezuju roditelje i njihovu decu. 

U staroj Srbiji je postojao običaj koji se ponegde i do danas održao da porodice danas zajedno odlaze u crkvu i pale sveće u čast Svetog mučenika Ipolita. Svi bi trebalo da se pomole za zdravlje i da ostatak dana provedu zajedno. Veruje se da će članove te porodice sreća pratiti preko cele godine.

 

Viber

Autor: O.J
Izvor: Svetplus.com

Povezane vesti:


>