Zdravlje

Ljubav

Kokosovo ulje čist otrov?!

Proteklih godina kokosovo ulje našlo se na popisu super namirnica, uz tvrdnje da pruža mnoge zdravstvene koristi, profesorka i doktorka Karin Michels sa Harvarda upozorila je na njegovo štetno delovanje. Kokosovo ulje čist otrov?!

Kokosovo ulje čist otrov?! Svet Plus



Profesorka Karin je iznela svoje mišljenje o kokosovom ulju tokom predavanja pod nazivom: “Kokosovo ulje i druge nutritivne greške” - piše Independent. U govoru održanom na Sveučilištu Freiburg, dr Karin je istakla da je “kokosovo ulje jedna od najgorih namirnica koju možete konzumirati“, upravo zbog štetnog efekta koje zasićene masne kiseline (koje se nalaze u kokosovom ulju) mogu imati na vaše telo. 

Njeno izlaganje se protivi prihvaćenom verovanju da je kokosovo ulje dobro za zdravlje. Sve do sada ono je smatrano ‘superhranom’, a stručnjaci širom sveta su preporučivali da ga koristite u kuhinji pri pripremi gotovo svakog jela, pa čak da ga treba konzumirati i ujutru na prazan stomak.

Po njenom mišljenju “konzumiranje kokosovog ulja je mnogo štetnije od kuvanja na svinjskoj masti”, zato što je kokosovo ulje pretežno sačinjeno od zasićenih masnih kiselina.

Postoji i druga hrana pored kokosovog ulja, koja ima visok stepen zasićenih masti, a to su: kobasice, maslac, tvrdi sir, pite od mesa. Sa druge strane, hrana koja je bogata zdravim, nezasićenim mastima je masna riba, orašasti plodovi, semenke, biljna ulja i avokado.

Kome sada verovati, ako smo do juče bili ubeđivani u to da je kokosovo ulje nešto što doprinosi i našem zdravlju ali i lepoti?!

Viber

Autor: O.J
Izvor: Svetplus.com

Povezane vesti:


>