Ostalo

Smeno

Poljubac kao iskazivanje ljubavi! Pojedine kulture ga smatraju odvratnim!

Strastveni poljubac kao iskazivanje ljubavi nije opšteprihvaćena praksa, a pojedine kulture ga smatraju neverovatno odvratnim. Bliskoistočne i evropske kulture usvojile su ovakav način ljubljenja, dok podsaharski Afrikanci i amazonske zajednice lovaca sakupljača nisu.

Poljubac kao iskazivanje ljubavi! Pojedine kulture ga smatraju odvratnim! Svet PlusNeki gestovi kojima se iskazuje naklonost verovatno su prisutni tokom čitave ljudske istorije, ali poljubac nije među njima. Iskazivanje ljubavi strasnim spajanjem usana prilično je skorašnja novina u evolutivnoj istoriji ljudi, tvrdi se u istraživanju koje su sproveli naučnici sa Instituta Kinsi pri Univerzitetu Indijana zajedno sa kolegama sa Univerziteta Nevada u Las Vegasu.

Strastveni poljubac nije čak ni opšteprihvaćena praksa, a pojedine kulture smatraju da je čak i strašno „odvratan”. Prema ovoj, kako njeni autori tvrde, prvoj velikoj studiji o „romantično-seksualnom” ljubljenju, tek u 46 posto od 168 ispitanih kultura pojavljuje se strasni poljubac kao deo društvene istorije. Na primer, bliskoistočne i evropske kulture usvojile su ovakav način ljubljenja, dok podsaharski Afrikanci i amazonske zajednice lovaca sakupljača nisu.

Autor istraživanja, Vilijem Jankovjak  pretpostavlja da je ljubljenje možda „povezano sa povećanjem dokolice” u socijalno raslojenim zajednicama. Kada su elite počele da ga primenjuju, mase su počele da ih oponašaju:

„Sistem spojenih sudova sveprisutan je u ljudskoj istoriji, a izgleda da se ljudima stvarno dopalo ljubljenje kada su ga jednom otkrili”.

Viber

Autor: O.J
Izvor: Svetplus.com

Povezane vesti:


>