Ostalo

Sme�no

Dirljiva reakcija na njihove suze: Psi lako osete osećanja vlasnika!

Nedavna istraživanja pokazuju da kućni ljubimci, posebno psi jasno pokazuju svoje emocije prema vlasnicima. Ne samo da vaš pas može da prepozna kada se loše osećate već mogu da urade sve sve kako biste se osećali bolje.

Dirljiva reakcija na njihove suze: Psi lako osete osećanja vlasnika! Foto: Svet Plus




Istraživanje koje je objavljeno stavilo je pse na test tako što su između njih i vlasnika bila staklena vrata, a vlasnici su zamoljeni da tiho pevuše tužnu pesmu ili da plaču. Psi poput labradora, zlatnih retrivera i drugih rasa mogli su da vide i čuju svoje vlasnike sve vreme.

Istraživači su uočili da su psi čiji su vlasnici plakali tri puta brže otvorili vrata ne bi li došli do vlasnika od onih koji su samo čuli tužno mrmljanje. Kod pasa koji su prošli kroz vrata kako bi utešili vlasnike primećen je manji nivo stresa što pokazuje da za njih nije bilo stresno da pomognu vlasnicima da se osete bolje.

Psi koji nisu odmah prošli kroz vrata i otišli da pomognu vlasnicima su bili pod većim stresom. Oni to nisu uradili ne zato što ih nije bilo briga već nisu znali kako da im pomognu. Ovo istraživanje potvrđuje tvrdnje vlasnika da njihovi ljubimci osećaju njihove emocije i da u skladu s tim i reaguju na njih.

Viber

Autor: B.P.
Izvor: Svetplus.com

Povezane vesti:


>