Zdravlje

Ljubav

Leto 2018: Sedam saveta za izbalansiranu ishranu!

Odmor je period rezervisan za prijatelje, plažu i spavanje do podneva. Uživajući u lokalnim specijalitetima i mestima koje posećujete, lako zaboravljate na kuvanje, pravilnu ishranu i zdrav način života. Ovih sedam saveta će vam pomoći da se oduprete nezdrave hrane.

Leto 2018: Sedam saveta za izbalansiranu ishranu! Foto: Svet Plus




Planirajte

Priprema obroka je najbolja stvar koju možete da uradite za sebe, treba nabaviti sezonske namirnice i kombinovati ih sa ostalima. Raspodelite ih po danima, npr. meso, salate od piletine i slično, i skratite vreme potrošeno za spremanje.

Zdrave grickalice

Često ogladnimo na plaži, pa umesto da trčimo do prvog kioska sa palačinkama, pripremite nešto zdravije i ukusno što ćete pojesti bez griže savesti. Neka to budu namirnice poput jabuka, banana, miksa suvog voća i semenki, smutija, rashlađenog čaja, domaćih proteinskih pločica…

Jedite kao kod kuće

Događa se da veći deo vremena jedemo velike količine prerađene hrane i u restoranima, trošeći puno novca, pravdajući se da ste na odmoru. Posledice se najviše primećuju sledeći dan, zato, budite kreativni, bolje organizovani i pripremajte hranu unapred.

Preskočite šećer

Posle provedenog vremena u plivanju, posežemo za slatkišima pa se pobrinite da to bude desert, a ne jedan ili sva tri glavna obroka. Kada vas uhvati želja za slatkim, posegnite bolje za svežim voće i zasladite se na lokalnoj pijaci.

Organizujte piknik

Umesto da odete u restoran, organizujte piknik. Pripremite hrpu zdrave hrane i voćnih specijaliteta koji se najlakše jedu u prirodi i uživajte u zdravom obroku.

Pripremite najbitnije stvari za prvu pomoć

Ujedi komaraca, opekotine od sunca i upala uha, nažalost, često se dešavaju na odmoru i putovanjima pa je najbolje poneti sve neophodno kako bi se zaštitili od potencijalnih nelagodnosti.

Ne stresirajte se

Ako ste posustali i niste odoleli letnjim porocima, poput sladoleda, prerađene i masne hrane, alkohola i drugih zadovoljstava, nemojte se previše nervirati. Vratićete se na pravi put odmah po povratku i nastaviti sa zdravijim stilom života.

Viber

Autor: B.P.
Izvor: Svetplus.com

Povezane vesti:


>