Svet

Region

Najpoznatiji Džoker na svetu NAPUNIO 10 godina!

Prošle nedelje "Mračni vitez" (The Dark Knight) je napunio deset godina. Drugim delom trilogije o Betmenu u režiji Kristofera Nolana zauvek je promenjeno lice filmova o superherojima koji su postali mračniji, slojevitiji i ozbiljiniji.

Najpoznatiji Džoker na svetu NAPUNIO 10 godina! Foto: Youtube Printscreen




Sa druge strane, uspeh filma kod kritike i publike izrodio je eru besomučnog štancovanja ekranizacija o strip junacima kojoj se ne nazire kraj.

"Mračni vitez" je drugi deo Nolanove trilogije o Betmenu (u liku Kristijana Bejla), snimljen između "Betmen počinje" (2005) i "Uspon mračnog viteza" (2012), i postavio je najviše standarde za dobar stripovski film. Pre svega zahvajujući neuporedivoj izvedbi Hita Ledžera u liku Džokera, savšreno izbalanrisanoj glumi Kristijana Bejla kao Brusa Vejna i Betmena i, na kraju ali ne najmanje važno, rediteljskim i pripovedačkim sposobnostima Kristofera i Džonatana Nolana.

O filmu se i pre premijere naširoko pisalo zbog tragične smrti Hita Ledžera januara 2008, kada su krenule i glasine da je ulogu shvatio toliko ozbiljno da ga je uništula (što su kasnije demantovali svi, od Nolanovih do Hitove porodice i prijatelja).

Premijera filma dodatno je opravdala velika očekivanja. Kritičari su pisali hvalospeve. "'Betmen' nije više strip. 'Mračni vitez' Kristofera Nolana je film koji vas proganja, koji odudara od svog predloška i postaje sveobuhvatna tragedija jer Nolan stvara likove do kojih nam je stalo. Film je redefinisao potencijale ekranizacije stripova", pisao je ugledni kritičar Rodžer Ebert.

Fanovi su bili u ekstazi. Nolan je već u "Betmen počinje" utro svoj speicifičan put. Psihološki triler koji je, sasvim slučajno, film o superheroju. Prvi put u istoriji filma reditelj nije pričao o Betmenu već o Brusu Vejnu koji tek u drugoj polovini oblači svoj plašt i vraća se u rodni, korumpirani Gotam, sa željom da uvede red. Na kraju, Nolan zadirkuje scenom u kojoj budući komesar Džim Gordon (Gari Oldman) priča Betmenu o kriminalcu koji ima "sklonost ka teatralnom" i koji na mestu zločina ostavlja kartu džokera. "Proučiću to", kaže Bejl pre odjavne špice.




- Hteli smo da nagovestimo mogućnosti kako bi priča mogla da se nastavi, ne zato što smo znali da ćemo snimati nastavak, već zato što je to bio osećaj sa kojim smo želeli da publika napusti bioskop: da zavrtimo taj element mitologije u njihovim glavama, da probaju da zamisle kakav bi bio Džoker u tom svetu – rekao je Nolan.

Iako tada nije bio u planu, nastavak se desio i proširio Nolanov svet Betmena na nov, uzbudljiv način. Od samog početka reditelj je želeo da njegovi likovu budu prizemni, realni, uverljivi. Šta bi bilo da je Brus Vejn stvarna osoba u stvarnom svetu? Tu glad za realizmom podigao je na sasvim viši nivo. No, dok je "Betmen počinje" i dalje je imao "filing" stripovskog filma. "Mračni vitez" je već bio nešto drugačije. U saradnji sa bratom Džonatanaom, Kristofer je napravio krimi triler prepun alegorija "rat terorizmu".

- Osećao sam odgovornost da, prvenstveno, napravim nešto što će zabaviti gledaoce, nešto prema čemu će osetiti distancu i uživati, ali sam osećao i dogovornost da, čak i kao zabavljač, budem iskren po pitanju sopstvenih strahova. U vreme kada smo mi snimali te filmove strah od terorizma bio je preovlađujući - priznao je Nolan.

Jedan od ključnih elemenata filma, braća su to dobro znala, bio je glumac koji će igrati Džokera.
- Džek Nikolson je bio prvi Džoker u filmu Tima Bartona i "pojeo" je ulogu. Posedovao ju je. Taj kasting je bio najveći izazov za nas. Kada mi je Kris rekao da je imao uspešan razgovor sa Hitom, nisam razumeo njegov izbor. Studio nije razumeo, niko nije razumeo. Svi su govorili Krisu, "ne vidimo Hita kao Džokera". A legije fanova su nam se j..no podsmevale. Prava katastrofa. Najgori kasting na svetu. Kris se tvrdoglavo držao svoje odluke i terao dalje. "Hajde da nađemo nekog stvarno j..no ozbiljnog glumca koji će da rastrgne ulogu na paramparčad", govorio je Kris. I bio je u pravu – izjavio je nedavno Džonatan po čijem mišljenju je kasting, nakon pisanja scenarija, najrizičniji deo svakog projekta.
Kristofer i Hit su mnogo pričali o Džokeru, apstraktnim elementima lika i filozofije koja se krije ispod svega.

- Dalje je morao sam: da skapira kako će da napravi nekog ko je legendaran i istovremeno čovečan, ikoničan i realan. Hit je utrošio mnogo vremena i energije da to prokljuvi – kazao je Kris Nolan.

Deset godina nakon filma, još uvek se priča o toj ulozi koja je Ledžeru donela posthumnog Oskara iako je u početku delovalo da je prihvatanjem Džokera – posle onoga što je Džek Nikolson uradio sa njim – sebi potpisao kraj karijere. Hit je, međutim, prkosno odlučio da napravi nešto novo i stvorio je hipnotišućeg, iznijansiranog lika od koga ne možete da odvojite pogled.




Početkom ove godine Ledžerova sestra Kejt je otkrila da je njen brat nameravao da ponovo radi sa Nolanom i Bejlom na nastavku filma o Betmenu.

- Bio je toliko ponosan na ulogu Džokera i znam da je imao planove za još jedan film. Obožavao je da radi sa Krisom, Kristijanom i Garijem Oldmanom, uživao je na snimanju. Kada je došao kući za Božić jedva je čekao da nam ispriča sve anegdote sa snimanja i imitirao je i smejao se, pokazivao mi nemontirani materijal. Divno smo se provodili – rekla je Kejt.

U međuvremenu je još jedan sjajan glumac navukao kostim Džokera – Džared Leto igrao ga je u "Odredu otpisanih" (2016) o najpoznatijim strip negativcima, a sprema se i da snimi poseban film o svom junaku. Projekat je još u ranoj fazi produkcije, nisu poznati ni scenarista ni reditelj.
Skoro istovremeno u američkim medijima pojavila se vest da će se i Hoakin Finiks, takođe jedan od najboljih glumaca svoje generacije, transformisati u Džokera. Njegov film, jednostavnog naslova "Džoker", trebalo bi da bude niskobudžetno ostvarenje u režiji Toda Filipsa (Mamurluk u Vegasu) i da premijerno bude prikazan 4. oktobra 2019. Pretpostavlja se da će akcione scene biti izbačene a priča fokusirana na to kako je Džoker postao Betmenov najljući neprijatelj. Kako je obavestio "Vorner bros", film će biti "analiza čoveka koga je društvo unizilo, ne samo studija karaktera već i poučna priča u širem smislu".

Ako ste zbunjeni ovim vestima, niste jedini, ali to samo govori koliko su Džoker, Ledžer i sam Nolan uticali na pomamu za junacima i antijunacima iz sveta "Di Si Komiksa".

Viber

Autor: J.G.
Izvor: Svetplus.com/Blic

Povezane vesti:


>