Region

Svet

Region

47. SOFEST: Proglašen najbolji film ovogodišnjeg festivala!

Završen 47. SOFEST dodelom nagrada i projekcijom filma "Varljivo leto '68". Jovani Gavrilović "Mira Stupica", Radovanu Vujoviću "Bata Živojinović".

47. SOFEST: Proglašen najbolji film ovogodišnjeg festivala! Foto: Youtube Printscreen




Uručenjem priznanja i projekcijom filma Gorana Paskaljevića "Varljivo leto '68" u čast nagrađenih, završen je 47. filmski festival u Sopotu. Za pet festivalskih dana u CZK Sopot prikazana su 23 filma, od toga 15 u takmičarskom programu, a prvi put ove godine uključena su dela iz drugih država u kojima je Srbija manjinski koproducent. O ovogodišnjim laureatima odlučivali su glumci Hristina Popović i Igor Đorđević, kao i reditelj Bojan Vuletić.

Gran-pri za najbolji film pripao je ostvarenju "Izgrednici", reditelja Dejana Zečevića i producentkinje Nikoline Vučetić Zečević.

- Estetikom film noara i trilera, izuzetne vizuelne poetike, ovaj film na najbolji način govori o univerzalnoj i aktuelnoj temi života u strahu i odupiranju pravilima i mehanizmima straha. Hrabro, beskompromisno i iskreno, autori su spojili temu, ideju i formu u uzbudljivo i originalno umetničko delo - piše u obrazloženju žirija.



Glavni glumac ovog ostvarenja Radovan Vujović je, po rečima žirija, nadahnutom glumom, velikim osećajem za meru i znalačkim vođenjem svog lika Aleksandra kroz film, osvojio priznanje "Bata Živojinović" za najbolju mušku ulogu. Specijalno priznanje stručnog žirija dobila je glumica Marta Bjelica, koja je takođe igrala u filmu "Izgrednici".

Nagrada za najbolju režiju pripala je debitantu Lazaru Bodroži za film "Ederlezi Rajzing", koji predstavlja, po oceni žirija, revolucionarni iskorak u srpskoj kinematografiji kada je u pitanju mešavina žanrova.

Nagradu za najbolju žensku ulogu, koja od prošle godine nosi naziv "Mira Stupica", zaslužila je Jovana Gavrilović za "autentičan stil, beskompromisnost i hrabru interpretaciju lika Jovanke" u ostvarenju "Horizonti" Svetislava Dragomirovića.

BESPLATNO

FILMOVI "Izgrednici", "Ederlezi Rajzing" i "Horizonti" biće besplatno prikazani u Domu omladine (9.7.) od 15 časova, u okviru novoustanovljenog programa "Sofest plus".

Viber

Autor: J.G.
Izvor: Svetplus.com/novosti.rs

Povezane vesti:


>