Ostalo

Sme�no

Ivanjdan: Praznik koji je VAŽAN za sve mlade devojke koje žele da se zaljube!

Prema narodnim verovanjima, Ivanjdan toliko dugo traje, da se sunce čak tri puta zaustavi tog dana. Praznik je posvećen Jovanu Preteči poznat je po ivanjskom cveću od kog se širom Srbije pletu venčići.

Ivanjdan: Praznik koji je VAŽAN za sve mlade devojke koje žele da se zaljube! Foto: Svet Plus




Sveti Jovan, kog praznuje Srpska pravoslavna crkva, poznat je i kao travar, jer je živeo skromno i hranio se onim što je nalazio u prirodi. Verovanje kaže da uoči Ivanjdana valja nabrati jovanovu travu i u nju uplesti hajdučku travu, majčinu dušicu, vrtiku i beli luk, a sve uvezati crvenim končićem. Od crvene boje beži sve loše, luk čuva od svakog đavola, vrtika je tu dan se novac vrti u kući. Umesto crvenog končića mnogi u venac stavljaju po jedan crven cvet od kog je sve još lepše.

Veruje se i da voda na današnji dan ima posebnu moć, pa se mnogi kupaju u rekama i jezerima.

Još jedan običaj nalaže da u prvi i poslednji zalogaj doručka treba dunuti i čuvati ga do večeri, a onda zajedno sa ogledalcem i malo ivera staviti pod jastuk da bi se u snu pojavio lik čoveka koji vam je suđen. Ako se to ogledalo razbije, kaže verovanje da se nećete udati.

Za Ivanjdan kažu i da je devojački praznik jer sve mlade žene prethodno veče u mnogim krajevima Srbije pale ivanjdanske vatre, beru cveće i trave, pevaju i pletu vence, a razilaze se u ranu zoru.

Viber

Autor: B.P.
Izvor: Svetplus.com

Povezane vesti:


>