Ostalo

Sme�no

Živ dinosaurus? Uskoro će i to biti moguće!

Naučnici tvrde da bi mogli da stvore živog dinosaurusa i to za samo pet do 10 godina, inspirisani genetskim istraživanjima paleontologa doktora Alana Granta protagonste filmova "Park iz doba Jure”.

Živ dinosaurus? Uskoro će i to biti moguće! Foto: Svet Plus





Doktor Džek Horner, koji je radio kao kosultant na sva četiri filma serijala "Park iz doba Jure", veruje da odgovor na tu mogućnosti leži u - pilićima.

Ranih '90-ih godina prošlog veka, kada je Horner bio savetnik Stivena Spilberga, naučnici su pretpostavili da je ključ mogućeg ponovnog stvaranja praistrijske vrste - DNK dinosaurusa. Međutim, dalja proučavanja ostataka DNK pokazala su da su oni degradirali, zbog čega je prvobitna pretpostvaka odbačena.

Naučnci sa Harvarda i Jejla su se, od tada, okrenuli postupku obrnute evolucije, odnosno mutiranju današnjeg pileta unazad do njegovih praistorijskih korena.

"Naravno da su ptice dinosaurusi", rekao je doktor Horner za magazin Pipl, "mi samo treba da ih 'popravimo', da bi više ličili na dinosauruse!"

On je naveo četiri glavne razlike između dinosaurusa i ptica. To su: repovi, gornji i donji ekstemiteti i usta.

Horner je sa svojim timom već radio na izmeni određenih elemenata genetike pilića, manipulišući genetikom njihovih embriona. Obrnutim inženjeringom je uspeo da njen kljun "pretvori" u njušku dinosaurusa velociraptora.

Viber

Autor: B.P.
Izvor: Svetplus.com

Povezane vesti:


>