Region

Svet

Region

MLADI DUH EVROPE: 25. festival evropskog filma Palić

Program "Mladi duh Evrope" jubilarnog 25. Festivala evropskog filma Palić ove godine predstavlja po izboru selektora Nila Janga izvanredna ostvarenja hrabrih i inventivnih autora jedinstvene poetike i pogleda na filmsku umetnost.

MLADI DUH EVROPE: 25. festival evropskog filma Palić Foto: Youtube Printscreen
Program prikazuje dugometražne igrane, dokumentarne, kratkometražne, eksperimentalne, animirane i sve postojeće forme filma u potrazi za novim filmskim izrazima i mogućom slikom budućnosti filmske umetnosti.

Organizatori izdvajaju "Braguino" nepredvidivog francuskog reditelja Klementa Kogitora, jedan od najzanimljivijih dokumentarnih filmova u programu, koji će premijerno biti prikazan upravo na ovogodišnjem Festivalu.

Treba istaći i dva kratka filma bečkog rediteljskog dvojca Bili Rojz i Dieter Kovačič. Dieter je, kako njegovo prezime sugeriše, srpskog porekla, a takođe nastupa i kao priznati muzičar pod imenom Dieb13. Zajedno su napravili niz eksperimentalnih filmova uključujući i muzičke video radove, a na festivalu biće prikazan "Paris", koji je Billy režirala za norveški punk / noise sastav Moe i "Strašni objekti" (Scary Objects), koji su ona i Dieter zajedno uradili za austrijski bend Radian.

Najinteresantniji film iz 2018. godine je verovatno 9-minutni "Maskirovka" nemačkog fotografa Tobijasa Zielonija, koji je nekoliko godina proveo dokumentujući ukrajinsku underground scenu. 

Program "Mladi duh Evrope" će se održati na Letnjoj pozornici bioskopa Abazija na Paliću. Filmove je ove godine birao filmski kritičar i stvaralac Nil Jang koji, stacioniran između Beča i severoistočne Engleske, većinu svog vremena provodi obilazeći festivale širom planete, izveštavajući o filmovima za američki magazin "Holivud riporter", engleski Sight & Sound, Tribune, i mnoge druge.

"Svake godine posetim 25 do 30 filmskih festivala širom sveta i nailazim na puno hrabrih, izazovnih i stimulativnih ostvarenja koja često budu zanemarena zbog kratkog trajanja i / ili zašto što se nalaze na marginama filmske umetnosti. Za ovogodišnji program 'Mladi duh Evrope' sakupio sam 30 takvih ostvarenja, u rasponu od 2 do 49 minuta. Nadam se i verujem da će pružiti živopisni prikaz eksperimentalnog, avantgardnog, offbeat, underground i leftfield filma sa celog kontinenta. Bilo mi je zaista stalo da uključim i muzičke spotove, i dokumentarne filmove, jedan ili dva narativna filma, pojedine apstraktne radove, neke ekstravagantne reciklirane snimke, malo animacije, malo neobičnih radova van klasifikacije i veći broj filmova koji se bave političkim i socijalnim pitanjima na iznenađujuć i estetski upotpunjen način. Svake noći u 22 časa pozivamo publiku da napuste svoja očekivanja i započnu putovanje u divlje krajolike trenutnog kinematografskog univerzuma evropskog kontinenta", izjavio je Nil Jang.


 

Viber

Autor: J.G.
Izvor: Svetplus.com/Mondo

Povezane vesti:


>